Belföld

Novák Katalin parlamenti mérlege: 59-szer szólalt fel, ennyiszer beszélt a gyerekekről és a pedofíliáról

Mohos MátéMohos Máté

2024. február 9. 14:53

Csúcsosodik a Novák Katalin körüli botrány: ennek alkalmából összefoglaltuk a politikus karrierjét parlamenti felszólalásai alapján.

Novák Katalin 2018-tól 2022-ig volt országgyűlési képviselő, ezután köztársasági elnök lett. Közben 2014–20 között család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, majd 2020–21-ben családokért felelős tárca nélküli miniszter is volt. Összesen négy évet ült a parlamentben, ennek az időszaknak nagyjából a felében volt államtitkár, a felében miniszter.

Most összeszedtük a K-Monitor parlamenti adatbázisa alapján, mennyire volt aktív Novák Katalin az országgyűlésben: hányszor szólalt fel, illetve hányszor érintette beszédeiben a család, a gyerek és a pedofília témakört.

Novák Katalin parlamenti mérlege: 59-szer szólalt fel, 45-ször a gyerekekről beszélt
Fotó: K-Monitor

A lap adatösszesítéséből látszik, hogy Novák államtitkárként sokkal többet beszélt a parlamentben, mint később miniszterként. A 2018 októberétől 2019 áprilisáig tartott ülésszakban például 23-szor szólalt fel. Miniszterként a 2020 októberétől 2021 áprilisáig tartó időszakban volt a legszószátyárabb, 11 felszólalással.

Összes, 59 felszólalásából 45-ben beszélt a gyerekekről, 49 alkalommal pedig a családról. A pedofília egyszer sem volt témája. Viszont 2018 őszén arról beszélt, hogy „a gyermekek védelméről is szól a nemzeti konzultáció, hiszen a gyermekeinket olyan veszélyek is fenyegetik ma már, amelyek nem voltak még 10-20 évvel ezelőtt. Ezekre a veszélyekre is fel kell készülnünk, fel kell őket vérteznünk ezekkel szemben”.

„A talpra állás képessége”

Novák utolsó két felszólalását 2022. március 10-én tette, amikor megválasztották köztársasági elnöknek. Egyik az eskütétele volt, másik bemutatkozó beszéde. Ebben azt tárgyalta: „Ha arra a kérdésre kell válaszolnom, hogy kicsoda Novák Katalin, először azt kell elmondanom, honnan jöttem. Szegedi vagyok, akkor is, ha 18 éves korom óta a XI. kerületben élek. (…) Őrzöm magamban a dorozsmai homok forróságát, a frissen szedett ágasi málna ízét, nagyapám erős karjának biztonságát”.

Anyutól és aputól tanultuk bátyámmal azt, amit ők is a szüleiktől kaptak: a talpra állás képességét és a tisztességet, becsületet.

Még néhány idézet arról, milyen szavakkal készült az államfőségre:

  • „Kész vagyok minden terhet magamra vállalni, amit ez a tisztség rám ró”.
  • „Ma egyvalaki közülünk úgy megy haza, az a súlyos és édes teher tétetik a vállára, hogy a következő öt évben életével, munkájával, megjelenésével, szavai erejével, tetteivel, s ha kell, hallgatásával mutassa meg az ország valódi, szép arcát, segítsen megtalálnunk egymásban, ami közös, s megtanulni vágyakozni az után, ami a miénk”.
  • „A családból ma sokan itt vannak velem. Köszönöm, hogy eljöttetek. Mi bármikor tudjuk folytatni és újra is tudjuk kezdeni, fel tudjuk építeni, meg tudjuk erősíteni azt, ami a miénk. Amíg van kezünk, van szabad akaratunk, nem tudnak leigázni. Ez szuverenitásunk alapja. A szuverenitás bölcsője pedig a család”.

Nyitókép: Horacio Villalobos #Corbis / Corbis via Getty Images

#Belföld#novák katalin#parlament#felszólalás#gyerek#család#pedofil#miniszter#államtitkár

Címlapról ajánljuk