Belföld

Az Alkotmánybírósághoz fordult a FreeSZFE-maszkos nőt megkéselő férfi, elutasították a panaszát

rtl.hurtl.hu

2024. február 8. 18:20

Azzal védekezett a beadványban, hogy megsértették a véleménynyilvánítási jogát.

Érdemi vizsgálat nélkül visszautasította az Alkotmánybíróság annak a férfinak a panaszát, aki 2021-ben Budapesten egy nőt késsel megsebesített az arcán – írja a hvg.hu.

Az eset a 151-es buszon történt, a nő a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása elleni tiltakozást kifejező maszkot (FreeSZFE) viselt, amikor a férfi előbb szidni és fenyegetni kezdte, majd utána megkéselte.

A Fővárosi Törvényszék az emberi méltóság és egyes alapvető jogok elleni bűncselekményért, közösség tagja elleni erőszak bűntettéért 5 év szabadságvesztésre ítélte, és ugyanennyi időre eltiltotta a közügyektől.

A férfi ügyvédje, Gaudi-Nagy Tamás volt jobbikos képviselő által benyújtott panaszban azt írták, hogy rendkívül aránytalan, súlyos büntetést kapott a férfi. Azzal érvelt többek között, hogy jogellenesnek tartotta az egyetemfoglalást, és tolakodónak tartotta, hogy a másik utas „az ezen eseményekkel való szimpátiáját a Covid-járvány miatt elrendelt kötelező maszkviseléssel visszaélve, az arcára ’kiplakátolva’ erőlteti másokra”.

A férfi azt állította, hogy leckéztetési szándékkal le akarta vágni a maszkot a nőről, így okozta a sebesülést. Azt elismerte, hogy megsértette a nő véleménynyilvánítási jogát, de szerinte az övét is megsértették, mert „nekem is jogomban áll egyet nem érteni valamely mozgalom törekvéseivel, azonban a jelen ügyben ezt tőlem elvitatták, sőt súlyos következményekkel járóan értékelték”.

Az RTL Híradó beszámolója a férfi elfogásáról:


Nyitókép: police.hu
 

#Belföld#alkotmánybíróság#panasz#freeszfe#maszk#busz#késelés#elutasítás

Címlapról ajánljuk