Belföld

Kovács Zoltán: Természetes, hogy Ilaria Salist megbilincselték

rtl.hurtl.hu

2024. február 1. 7:57

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint nincsenek patkányok Ilaria Salis cellájában.

Diplomáciai botrány kezd kibontakozni Ilaria Salis ügyében, nemrégiben az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni, telefonon egyeztetett Orbán Viktorral a 39 éves milánói nő ügyében, akit Budapesten kéz- és lábbilincsben vezettek bíróság elé a tavalyi antifasiszta utcai támadásokkal kapcsolatban. Ahogyan korábban megírtuk, Németországban is aggódnak a magyar körülmények miatt.

A Hvg.hu vette észre, hogy „Tények, amiket a tavaly februári magyarországi antifa-támadásokról tudnod kell” címmel közölt hosszú, angol nyelvű posztot az X-en Kovács Zoltán Ilaria Salisról.

Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára a bejegyzését azzal kezdi, hogy „a baloldali média és az emberi jogi csoportok összehangolt támadást indítottak Magyarország ellen.” Először röviden ismerteti a tavalyi, kitörés nap környékén elkövetett budapesti utcai támadásokat, és leírja, hogy tavaly február 9. és 11. között öt támadás történt Budapesten, ahol kilenc megtámadott járókelő közül négyen súlyos, öten pedig könnyű sérüléseket szenvedtek.

Az olasz politikusok körében nagy felháborodást keltett, amikor látták, ahogyan az egyik gyanúsítottat, Ilaria Salist hétfőn Budapesten kéz- és lábbilincsben vezették elő. Erről Kovács azt írta: természetes, hogy a tárgyalóteremben meg volt bilincselve, de ez nem azt jelenti, hogy embertelen körülmények között tartják, hanem azt, hogy annak a bűncselekménynek a súlyossága alapján kezelik, amivel megvádolták.

Ilaria Salis szavahihetősége erősen megkérdőjelezhető, mert az eljárás során bizonyíthatóan hazudott a végzettségéről, a család állapotáról és a személyes kapcsolatairól is; A nő fogva tartásának körülményei megfelelnek az összes uniós előírásnak, mind az egészségügyi, mind az ellátást illetően. A magyar börtönökben a fogvatartottak napi háromszori étkezést kapnak, amely az egészséges táplálkozás követelményeinek megfelel

– közölte Kovács Zoltán, aki szerint hazugság, hogy Salis cellájában patkányok jelentek volna meg, a magyar börtönök kitűnő higiéniai állapotát mutatja, „hogy nem tört ki a Covid-járvány a börtönök falai között.” Korábban a büntetés-végrehajtás is tagadta, hogy patkányok lennének az olasz tanárnő cellájában:


Megemlítette azt is, a külföldi állampolgárok befogadásukkor kapnak egy, az anyanyelvükön írt eljárási szabályzatot, hogy minél gyorsabban és minél jobban megismerhessék az intézmény szabályait.

Az államtitkár szerint Salis szülőkkel való kapcsolattartása rendszeres és rendezett volt, egy év alatt több mint 300 telefonhívást kezdeményezett, 13 ellenőrzött videóhívásra kapott engedélyt, és hét alkalommal látogathatták őt közvetlen családtagjai és az ügyvédje.

A támadásokról és az olasz tanárnő vélt szerepéről többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:


Nyitókép: Lakatos Péter / MTI

#Belföld#kovács zoltán#antifa#ilaria salis#börtön#patkány

Címlapról ajánljuk