Belföld

Patkányokról, ágyi poloskákról és bántalmazásokról beszél a Budapesten bebörtönzött antifasiszta olasz nő volt cellatársa

rtl.hurtl.hu

2024. január 28. 13:15

A Budapesten raboskodó antifasiszta olasz nőről nyilatkozott volt cellatársa, aki szerint embertelen körülmények uralkodnak a magyar börtönökben. A Ilaria Salis tárgyalása hétfőn kezdődik, bűnszervezetben elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével vádolják, miután tavaly februárban viperával támadtak Budapesten.

Poloskákkal teli ágyakon alszik, patkányokkal és mentális problémákkal küzdő rabokkal van összezárva cellatársa szerint a Budapesten letartóztatott, azóta börtönben ülő olasz szélsőbaloldali aktivista – írja az olaszországi La Repubblica alapján a hvg.hu.

Mint arról beszámoltunk, tavaly februárban három nap alatt öt brutális utcai támadás történt Budapesten, férfiakból és nőkből álló társaság rontott rá hátulról emberekre, és különféle eszközökkel, például viperával verték össze őket. A tíz áldozat közül négyen súlyosan megsérültek. A történtek egybeestek a Kitörés napi vagy más néven Becsület napi rendezvényekkel.


Hárman álltak bíróság elé. Ilaria Salist, egy 39 éves olasz tanítónőt bűnszervezetben elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével, két német állampolgárt – egy férfit és egy nőt – pedig bűnszervezetben részvétellel vádoltak meg. Rájuk fegyházbüntetést kért az ügyészség, valamint azt, hogy a bíróság utasítsa ki őket Magyarország területéről.

Ilaria Salis tárgyalása hétfőn kezdődik, azonban cellatársa, a 43 éves Carmen Giorgio, akit tavaly júniusban tartóztattak le most elárult pár dolgot arról, hogy milyen körülmények közt raboskodik. Három hónapig voltak cellatársak, a nő pedig borzasztó állapotokról számolt be a börtönben. Azt állítja, hogy

úgy bántak az emberekkel, mint a kutyákkal, és voltak lányok, akik zúzódásokkal tértek vissza a cellába, mert bántalmazták őket.

Állítása szerint 6-7 ember nyomorgott egy cellában, sok lánynak mentális problémái voltak. Patkányokból és ágyi poloskákból sem volt hiány, alig tudtak miattuk aludni. A tisztálkodásra is panaszkodtak, napokig nem kaphattak rabruhát, a menstruáló nőknek pedig gyakran nem járt tampon. Elmesélte, hogy napi egyszer kaptak meleg ételt délben, vacsorára csak konzervet és legvárt adtak nekik.

A nemrég szabadult olasz nő azt mondja, pajzsmirigy problémájára és a poloskacsípésekre hiába kért orvosságot, nem kapott segítséget. Hozzátette, Ilaria Salist hat hónapig nem engedték telefonálni, nagyon maga alatt van, lefogyott a börtönben. Ügyvédje, Magyar György is arról beszélt két napja a Magyar Hangnak, hogy nagyon rosszul viseli a fogvatartás körülményeit, nemzetközi terroristaként bánnak a nővel. A nő ügyében egyébként hét olasz európai parlamenti képviselő levelet is írt a bizottságnak decemberben.

Nyitókép: RTL

 

#Belföld#antifasiszta#antifa#becsület napja#vipera#támadás#börtön#olasz nő#szélsőbal

Címlapról ajánljuk