Belföld

Megelőzte a Momentumot a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, stabilan vezet a Fidesz

rtl.hurtl.hu

2024. január 26. 6:25

Minden harmadik választónak nincs pártja, így az egyik legfontosabb kérdés az lesz a kampányban, melyik párt tudja megszólítani őket.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt beelőzte a Momentumot, a Fidesz népszerűsége minimális mértékben tovább csökkent, de az ellenzék így sem tudja megközelíteni a kormánypártokat szűk öt hónappal az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt – derült ki a Republikon Intézet januári pártpreferencia-kutatásából, amit a Telex ismertetett.

A felmérés szerint:

  • minden harmadik választónak (34 százalék) nincs pártja, így továbbra is a bizonytalanok tábora alkotja a legnépesebb választói csoportot. 
  • A Fidesz-KDNP népszerűsége a teljes népességen belül – hibahatáron belül – 1 százalékponttal csökkent novemberhez képest, most 28 százalékon áll. Tavaly ilyenkor még 32 százalékon voltak, azaz egy év alatt 4 százalékot, bő 310 ezer szavazót vesztettek. A pártválasztók 43 százaléka szavazna a kormánypártokra egy most vasárnapi választáson.
  • A DK stabilan tartja a második pozícióját a pártok rangsorában, a teljes népességben változatlanul 12 százalék Gyurcsány Ferencék támogatottsága. A pártválasztók körében 19 százalékon áll a párt.
  • A Mi Hazánk a teljes népesség körében 6, a pártválasztóknál 9 százalékon áll.
  • A Magyar Kétfarkú Kutya Párt beelőzte (igaz, hibahatáron belül) a Momentumot a pártválasztók körében. A Kutyapártra a biztos választók 8, míg a tisztújításra készülő Momentumra 7 százalék szavazna. A teljes népesség körében mndkét párt 5 százalékon áll.
  • Az MSZP a teljes népesség körében 3, a pártválasztók körében 5 százalékon áll. 
  • Az LMP 2 és 4 százalékon áll a teljes népesség körében és a pártválasztóknál.
  • A Jobbik és a Párbeszéd fej fej mellett áll a Republikon közvélemény-kutatása szerint (mindkét párt 2-3 százalék).

Nyitókép: Komka Péter/MTI

#Belföld#pártpreferencia#közvélemény-kutatás#republikon intézet#fidesz#dk#mszp#momentum#mkkp#mi hazánk#párbeszéd

Címlapról ajánljuk