Belföld

Lakmusz: kamuprofilok kampányolnak a DK mellett Újpesten

rtl.hurtl.hu

2024. január 19. 19:25

A Lakmusz szerint a helyi Facebook-csoportokban kamuprofilok támogatják a DK-s önkormányzatot, míg a kutyapártos jelöltről lejárató cikkeket terjesztenek.

A helyi DK-s vezetés mellett kampányolnak, a kutyapártos kihívóról pedig lejárató anyagokat osztanak meg kamuprofilok újpesti Facebook-csoportokban – derül ki a Lakmusz cikkéből.

A tényellenőrző portál szerint Nagy Dávid, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt helyi politikusa már korábban jelezte, hogy lejáratókampányt indított ellene a DK „facebookos kamuprofilokkal”. A lap megvizsgálta az általa megnevezett gyanús felhasználókat, és arra jutott, hogy a 8-ból 5 valóban álprofil lehet, sőt beazonosított további 7-et is.

Megállapították, hogy mindegyik ugyanazt végzi a helyi Facebook-csoportokban: lelkesen megosztják Újpest két DK-s alpolgármesterének, Trippon Norbertnek és Bedő Katának a posztjait, valamint lejárató cikkeket terjesztenek a kutyapártos jelöltről, Nagy Dávidról. Olyan anyagok is megjelentek, amelyek azt sugallják, hogy az MKKP a háttérben szövetségre lépett a Fidesszel Újpesten, és hogy Wintermantel Zsolt egykori fideszes kerületi polgármester összejátszik Nagy Dáviddal a városvezetés ellen.

A Lakmusz szerint az álprofilok által a csoportokban megosztott tartalmak között jó pár olyan akad, amelyeket fizetett politikai hirdetésekként is terjesztettek a Facebookon. A tényellenőrző portál ugyanakkor nem talált közvetlen bizonyítékot arra, hogy a DK-s vezetésű önkormányzat állna a kamuprofil-hálózat mögött. A Lakmusz felkereste a DK-t és az újpesti önkormányzatot is az ügyben, de egyelőre nem érkezett válasz.

Tavaly ősszel beszámoltunk egy hasonló esetről: a Political Capital kutatásában kiderítette, hogy orosz közösségi oldalak képeit használó kamuprofilok kampányolnak Karácsony Gergely és a főváros ellen főként budapesti és agglomerációs Facebook-csoportokban.

Nyitókép: Getty Images

 

#Belföld#újpest#dk#kamuprofil#lakmusz#facebook#mkkp#nagy dávid#wintermantel zsolt#trippon norbert

Címlapról ajánljuk