Belföld

Orosz eredetű fotókkal és kamuprofilokkal kampányol egy trollhadsereg a Facebookon, a fő célpont Karácsony Gergely

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 20. 16:05

Az álprofilok mindenféle Facebook-csoportokban, oda nem illően osztanak meg jellemzően a főpolgármestert és a fővárosi önkormányzatot támadó cikkeket.

Orosz közösségi oldalak képeit használó kamuprofilok kampányolnak Karácsony Gergely és a főváros ellen főként budapesti és agglomerációs Facebook-csoportokban – derítette ki kutatásában a Political Capital, amely az Átlátszón jelent meg.

Mint írják, az álprofilok leginkább Mandiner, a Magyar Nemzet vagy a Bors azon cikkeket osztják meg, amelyekben Karácsony Gergely főpolgármestert támadják. A cikk szerint a kamuprofilok aktivitása és jellemzői arra utalnak, hogy szervezett akcióról van szó.

A Political Capital szerint a kerületi ügyekkel foglalkozó civil csoportoktól kezdve, a helyi adok-veszek fórumokon át számos vidéki csoportig sok helyen posztolnak kampányszerűen gyanús felhasználók. Az intézet 123 olyan álprofilt talált, amelyek rendszeresen támadják a főváros vezetését.

Fel is sorolják, hogyan ismerhetők fel ezek. Amíg a kamufiókok magyar névvel jelennek meg, addig az URL-jükben idegen nevek szerepelnek, valamint semmilyen személyes információt nem tesznek nyilvánossá magukról.

A profil- és a borítókép beállításának időpontját azonban nem lehet elrejteni. Kiderült, hogy ezeket mindannyian nyáron állították be, a kamufiókok több mint fele ráadásul két egymást követő napon. A fotókat pedig 

mindnyájan orosz közösségimédia-oldalakról (döntően a VKontakte-ról) szerezték, ám ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy maguk a fiókok orosz eredetűek.

Mint írják, akár már néhány álprofil is elegendő ahhoz, hogy kitörjön a kommentháború egy-egy cikk megosztásával. Nem tudni, ki állhat a gyanús fiókok mögött, ki állhat, de vélhetően egy magyar csoport kezében van az irányítás.

A koordinátorok vagy a dark weben vásárolhatták az álprofilokat, vagy olyan szervezetektől kaphatták, amelyeknek már nem volt ezekre szükségük. A Political Capital arra számít, hogy az önkormányzati választásokhoz közeledve erősödni fog az ehhez hasonló trolltevékenység intenzitása.

Nyitókép: Getty Images

#Belföld#Tudomány-Tech#álprofil#facebook poszt#trollkodás#vkontakte

Címlapról ajánljuk