Belföld

Rövid időn belül lefektethetik a szegedi BYD-gyár alapjait

rtl.hurtl.hu

2024. január 14. 11:09

A tervezők egyelőre csak két gyártócsarnok alapozására szeretnének engedélyt kérni.

Hamarosan megkezdődhet a szegedi BYD-gyár alapozása, írja a Telex. A lap szerint, noha sem a magyar kormány, sem az önkormányzat, de még a kínai autógyártó sem közölt részleteket a gigaberuházás bejelentése óta, hétfőn már beérkeztek a tervek az építésügyi hatósághoz.

Mint arról beszámoltunk, a magyar kormány decemberben jelentette be, hogy Szegeden építi meg európai gyártóközpontját a világ legnagyobb elektromosautó-gyártója, a BYD. A kormány több mint 60 milliárd forintot biztosít a gyárnak helyet adó ipari park fejlesztésére, de a beruházást közvetlenül is támogatják.


Mint írja a portál, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalnak benyújtott tervek alapján egyelőre csak két gyártócsarnok alapozására szeretnének engedélyt kérni a gyár tervezői. A lap szerint a dokumentumókból az olvasható ki, hogy még nem a Liliom Lakókert mellett dolgoznak, hanem 

az ELI-ALPS lézeres kutatóközponttól északra, az autópálya mellett épülne fel a gyár első két csarnoka.

A munkát azzal kezdik majd, hogy a hullámos területről teljesen lehámozzák a termőföldet 50 centiméter mélységig, mintegy 40 hektáron, majd kiegyenesítik a felszínt és ráterítik a teherbíró réteget. A tervek szerint a földet szállító munkagépek egy már meglévő bekötőutat használnak majd a Budapesti úton át, vagyis elméletileg nem fogják zavarni a környékbeli lakosokat, amitől egyébként sokan tartanak.

A dokumentumokból az is kiderül, hogy a nagyobbik csarnok az autók karosszériájának formázására szolgálna 4 hektáron, míg a kisebbik egy kompozitanyagokkal foglalkozó üzem lenne, mintegy feleakkora területen. A 40 hektáros területen három víztároló is épülne, amelyek összesen 37 millió liter csapadékot tudnak majd eltárolni.

A munkanélküliek közül sokan nem felelnek meg, így kérdés, ki fog a BYD szegedi gyárában dolgozni – ezzel is foglalkozott korábbi riportjában az RTL Híradó.


Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnököt köszönti Vang Csuan-fu, a világ legnagyobb elektromosautó-gyártó cége, a kínai BYD alapító-elnöke a cég autógyárban, a dél-kínai Sencsenben 2023. október 19-én. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

#Belföld#byd#szeged#elektromos autó#autógyár#építési engedély

Címlapról ajánljuk