Belföld

A Direkt36 újságírói nyerték az idei Transparency-Soma Díjat

rtl.hurtl.hu

2024. január 11. 20:19

A kórházi fertőzések témakörét dolgozták fel a győztes pályaműben.

Wirth Zsuzsanna és Marton Kamilla, a Direkt36 munkatársai nyerték el az idei Transparency-Soma Díjat. Az egymillió forinttal járó elismerést a Transparency International Magyarország által szervezett díjátadó eseményen adták át csütörtökön este Budapesten, írja közleményében a civil szervezet.

Wirth Zsuzsanna és Marton Kamilla egy, a hazai közvéleményt évek óta foglalkoztató témát, a kórházi fertőzések kérdését dolgozták fel rendkívül alapos cikksorozatukban. Mint ismert, az azóta jobblétre szenderült Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) azért titkolta a vonatkozó adatok közreadását, mivel azok „nyilvánosságra kerülése nem releváns, helytelen, megtévesztő, félrevezető és pánikkeltő lenne.” A vonatkozó adatokat azonban a magyar államnak egy jogerősen elvesztett közérdekűadat-per nyomán közre kellett adnia, a Direkt36 munkatársai pedig hosszú és kimerítő munkával feldolgozzák azokat.

A Direkt36 munkatársai tényfeltáró cikksorozatuk mellett egy több, mint egyórás dokumentumfilmet is forgattak, melyben szakértők mellett a kórházi fertőzések kárvallottjai is megszólalnak.


Szintén elismerésben részesült Jandó Zoltán, a G7.hu újságírója, aki a NER-es cégeken belüli pénzmozgások útját és módszertanát leplezte le. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott a Direkt36 egy másik írása is. Panyi Szabolcs, Pethő András, és Szabó András mélyreható tényfeltáró cikkükben a NER egyik kiemelt vállalatának, a 4iG-nek az elmúlt évekbeli felemelkedését mutatták be.

Nyitókép: YouTube / Direkt36

#Belföld#transparency international#transparency-soma díj#újságírás#direkt36#oknyomozás#kórház#fertőzés

Címlapról ajánljuk