Belföld

Itt a lista: ezek a bérletek és kedvezmények szűnnek meg a buszokon és a vonatokon

rtl.hurtl.hu

2024. január 9. 17:47

A mostani 65 kedvezményből csak 22-t tartanak meg a MÁV-nál és a Volánbusznál.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy március elsejétől változik a tarifarendszer az állami közlekedésben: a vármegyebérleten és az országbérleten kívül minden más eddig használt bérletet megszüntetnek.

Lázár János arról beszélt: az eddigi 65-féle kedvezményből 22 marad meg március 1-jétől, és valamennyi 50 százalékos kedvezményes utazásra jogosít majd. Az RTL Híradó riportere azt kérdezte tőle, hogy ha nem fogadja el ezt az ajánlatot a főváros, akkor márciustól megszűnik-e a Budapest-bérlet jelenlegi formájában. Lázár erre a kérdésre nem adott egyértelmű választ.

Karácsony Gergely viszont úgy reagált: támogathatónak tartja az ötletet, azonban szerinte rögzíteni kell, hogy hogyan oszlanak majd meg a kiadások és a bevételek az új rendszerben. „A hosszú barátság alapja a pontos elszámolás” – fogalmazott.

Íme a megszűnő, illetve megváltozó kezdvezmények pontos listája a Pénzcentrum gyűjtése alapján:

  • A 14 és 25 év közöttiek 33 százalékos árengedménye tavasszal szűnik meg. A korosztály féláron utazhat, ha nincs ország- vagy megyebérletük.
  • A Magyar Természetjáró Szövetség TEKA kártyájára járó húsz százalékos kedvezmény vélhetően megszűnik a MÁV-nál.
  • A 14 éven aluliak félár helyett ingyen utazhatnak majd.
  • Márciustól korlátlan ötven százalékos kedvezmény jön az oktatásban és az egészségügyben dolgozóknak, közalkalmazottaknak.
  • Az egy vagy két gyermekkel utazó felnőttek 33 százalékos kedvezménye is megszűnik.
  • A 90 százalékos kategóriában utazóknak márciustól ingyenes a tömegközlekedés.
  • Új jegytípusok is leszenek: a vármegye 24, ami 990 forintba fog kerülni, illetve a Magyarország 24, ami 4990 forint lesz.

Nyitókép: Jászai Csaba / MTVA

#Belföld#máv#volánbusz#kedvezmény#lázár jános#változás#bérlet

Címlapról ajánljuk