Belföld

Akár 750 ezer forintot is kaphattak a katonák decemberben, a rendőröknek semmi sem jutott

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2024. január 8. 5:00

Kategóriától függően 400 ezer vagy 750 ezer forintos teljesítményjuttatást kaptak tavaly év végén a katonák és a honvédelmi alkalmazottak – derült ki a Honvédelmi Minisztérium közérdekű adatigénylésre adott válaszából. A rendvédelmi dolgozóknak (például a rendőröknek, börtönőröknek) ugyanakkor a szakszervezetek szerint nem jutott semmilyen év végi pluszpénz, a januári néhány tízezer forintos fizetésemelést pedig nagyrészt elvitte már az infláció. A bérrendezési program ráadásul nem vonatkozik mindenkire, több mint 13 ezren kimaradnak belőle.    

„A bajban mindig számíthattunk a rendvédelmi dolgozókra, ezért a rendvédelmi dolgozók is számíthatnak a kormányra” – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára január 3-án. A kijelentést ugyanakkor szkeptikusan fogadták az állományon belül, a rendvédelmi dolgozók közül ugyanis sokan úgy látják, hogy a katonákhoz képest indokolatlanul kevesebb pénz jár nekik a szolgálataikért.

Tavaly év végén például akár 750 ezer forintos plusz pénzt is kaphattak a honvédségi dolgozók, miközben a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó rendvédelmi dolgozóknak (például rendőröknek, börtönőröknek) a szakszervezetek szerint nem jutott semmi sem.

A Honvédelmi Minisztérium közérdekű adatigénylésre adott tájékoztatása szerint az az aktív katonaállomány és a honvédelmi alkalmazotti állomány kapott extra juttatást:

  • az Adaptive Hussars 2023 elnevezésű hazai rendezésű nemzetközi gyakorlaton részt vevő állomány bruttó 750 ezer forintot,
  • az állomány többi része pedig bruttó 400 ezer forintot kapott teljesítményjuttatásként.

A pénzt a minisztérium saját költségvetéséből teremtették elő, azaz pluszforrást nem igényelt a folyósítás. Arra a kérdésre, hogy ez összesen mekkora kiadást jelentett, és hány embert érintett, a minisztérium nem válaszolt. Az adatokból ugyanis könnyen kiszámítható volna, hány hadra fogható emberrel rendelkezik a Magyar Honvédség, márpedig ez titkos adatnak minősül. (A teljes állomány létszámát egyébként 25-30 ezerre becsülik.)

Elfogadhatatlan, hogy miközben a katonáknak százezrek jutottak, a rendvédelmi dolgozók nem kaptak semmilyen plusz juttatást az év végén 

– mondta az rtl.hu-nak Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. A rendvédelmi dolgozók januártól ugyan átlagosan bruttó 79 500 forintos (nagyjából nettó 50 ezer forintos) béremelést, pontosabban pótlékemelést kapnak, ez azonban a szakszervezeti vezető szerint nem kárpótolja őket, ezt ugyanis nagyrészt már el is vitte az infláció. Az év elejétől a katonáknak is jár átlagosan 11 százalékos fizetésemelés – jegyezte meg.

Bárdos Judit azt mondta, hogy a rendőrségnél ráadásul csak a hivatásos állományra vonatkozik a fizetésemelés, a RIASZ-osnak nevezett rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban lévőkre, valamint a munkavállalóként dolgozókra nem terjed ki a 2022-ben indult bérrendezési program. „A rendőrségnél körülbelül 13-14 ezren dolgoznak ezekben a munkakörökben, így az ő fizetésük csak azért emelkedik januártól, mert jelentős részüket érinti a minimálbér vagy a garantált bérminimum növekedése” – fogalmazott.

A Belügyminisztérium közérdekű adatigénylésre adott válaszában megerősítette, hogy a rendvédelmi szervek tagjai a tárcától nem kaptak semmilyen illetményen felüli juttatást. Az Országos-Rendőrfőkapitányság december közepén küldött kérdéseinkre nem reagált.

Az emelés után sem vonzó a bér

A rendvédelmi dolgozókra vonatkozó januári béremelés egy 2022-ben kezdődött folyamat része: Rétvári Bence tájékoztatása szerint az, aki 2022-ben tiszthelyettesként 267 ezer forintot keresett, most már 463 ezer forintot kap, aki pedig korábban tisztként 2022-ben 393 ezer forintot keresett, most már 589 ezer forintot keres. „Ezek a jól hangzó összegek, azonban csak a bruttó fizetéseket jelölik, nettóban 308 ezer forintot és 391 ezer forintot vihetnek haza a tiszthelyettesek és tisztek. Így pedig a rendőrök bére elmarad a nettó 384 ezer forintos szeptemberi átlagkeresetettől, vagy éppen eléri azt” – mondta Bárdos Judit.  

Az alacsony fizetés miatt egyre kevesebben képzelik el a jövőjüket rendőrként, tavaly már csak 470 fiatal jelentkezett a tiszthelyettesek utánpótlását biztosító kétéves technikumi iskolákba.

A rendőrök, a tűzoltók, valamint a katonák bérezése már az illetményalapnál eltér, előbbieknél ez 38 650 forint, míg a honvédeknél 44 600 forint. Ez azért fontos, mert nemcsak a fizetéseket, hanem gyakran az egyéb pluszjuttatásokat is ennek alapján határozzák meg. A szakszervezetek éppen ezért már hosszú ideje küzdenek azért, hogy azonos szinten állapítsák meg az illetményalapot, amely ráadásul a rendőrök esetében hosszú ideje változatlan.  

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a legtöbb honvéd ettől függetlenül nincs irigylésre méltó helyzetben, még a bőkezű lakásprogram ellenére sem. Tavaly év elején például több száz embert küldtek el a honvédségtől, ráadásul az újbóli elhelyezkedésüket is megnehezítették. Egy nem nyilvános kormányhatározat szerint ugyanis csak külön engedéllyel kaphattak munkát az állami szerveknél. Az elmúlt hónapokban ugyan bruttó 737 ezer forintos (nettó 490 ezer forintos) fizetéssel csábították a jelentkezőket a honvédséghez, de ez egy megemelt illetmény, sokan ennél jóval kevesebbet keresnek. Információink szerint volt, ahol bérfeszültséget is okozott ez az összeg.

Korábban felháborodást váltott ki a rendőrök és a katonák körében a koronavírus-járvány idején meghatározott éjszakai pótlék összege is. A kórházakban szolgáló katonák ugyanis éjjel 4000 forintot kaptak óránként, viszont a 22 óra után más helyszíneken dolgozó rendőröknek csak óránként 193 forint járt.

Az RTL Híradó riportja:

 

Nyitókép: Máthé Zoltán/MTI

#Belföld#rendőrség#magyar honvédség#plusz juttatás#pulykapénz#fizetés#béremelés#ma

Címlapról ajánljuk