Belföld

Csaknem 1300-an vásároltak lakást a Honvédelmi Minisztériumtól akár 80 százalék kedvezménnyel

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2022. november 14. 5:38

A katonák fizetése is alacsony, de néhány juttatás sokkal bőkezűbb a honvédek esetében, mint a rendőröknél: a Honvédelmi Minisztérium negyedik éve futó programjában például a katonák akár 20-25 százalékos áron is megvehetik állami bérlakásukat. Összességében viszont nincsenek irigylésre méltó helyzetben a honvédek sem, a veszélyes munkájukért ugyanis az átlag körüli bér jár, a szeptemberi béremelést pedig nagyjából már el is vitte az infláció. 

A Honvédelmi Minisztérium (HM) idén márciusig összesen 1293 állami tulajdonban lévő lakást értékesített kedvezményes áron – derült ki a tárca közérdekű adatigénylésre küldött válaszából.


Forrás: Honvédelmi Minisztérium, a negyedik oszlop adatai: rtl.hu

A tárca tájékoztatása szerint ezeket az ingatlanokat egy 2018 végén elfogadott kormányhatározat alapján adták el, amely lehetővé tette, hogy értékesítsék azokat a HM kezelésében lévő bérlakásokat, amelyekben a honvédségi állományhoz tartozók laknak. A kedvezmény mértéke a határozat szerint 75-80 százalékos, azaz a katonáknak a lakás piaci árának csak a 20-25 százalékát kell kifizetniük. A nagyobb támogatás akkor jár, ha a bérlő egy összegben teszi le a vételárat.

Az rtl.hu információi szerint például volt olyan vevő, aki alig több mint 11 millió forintért jutott egy 55 millió forintot érő, Budapest II. kerületi lakáshoz. 

Természetesen ennél jóval kisebb piaci értékű ingatlant is eladtak – az értékbecslés útján meghatározott ár függ a településtől, valamint a lakás állapotától is.

A kormányhatározat szerint a felső vezetőknek nem jár ilyen kedvezmény, valamint nem adhatók el azok az ingatlanok sem, amelyeknek a mérete meghaladja a 100 négyzetmétert. Az értékesített lakásokat öt évig nem lehet továbbadni, a befolyt pénzt pedig az infrastruktúra fejlesztésére, a katonák lakhatási támogatására kell fordítani.

A honvédségi állomány többi tagja bizonyos feltételek teljesülése esetén más jogcímeken kaphat lakhatási támogatást. A Zrínyi 2026-os programban szereplő juttatásokkal a katonai életpályát akarják vonzóbbá tenni:

  • szolgálati ingatlan és szállóhely kiutalása,
  • lakáspénz,
  • letelepedési támogatás,
  • albérleti támogatás,
  • kedvezményes hitel,
  • valamint lakásüzemeltetési támogatás.  

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a legtöbb honvéd ettől függetlenül nincs irigylésre méltó helyzetben, a bérlakások kedvezményes megvásárlásának lehetőségét ugyanis csak a 25-30 ezer fősre becsült állomány kisebb része tudja igénybe venni. A Honvéd Magazin cikke szerint a tárca kevesebb mint 4000 ingatlant kezel (ezeknek egy része szálló, ezeket nem is adják el), tehát valószínűleg legfeljebb néhány ezer bérlőnek juthat lakás az értékesítési programban.

A nehezen kiküzdött jelentős (átlagosan 26 százalékos) bérnövekedés nagy részét ráadásul már el is vitte az infláció: szeptembertől a kezdő katonák bére nettó 265 ezer forint körül alakul, az őrmestereké pedig 279 ezer forint körül. Az ígéretek szerint 2024-ben további emelés várható, de az akkori fizetések sem lesznek túl vonzók: két év múlva a közkatonák fizetése nettó 291 ezer forintra, az őrmestereké nettó 338 ezer forintra nő majd.

A bérlakások eladása miatt ugyanakkor szembetűnő a különbség a rendőrök, tűzoltók, valamint a katonák támogatása között.

Ha például a 2020-2021-ben értékesített lakásokat 25 százalékos áron vásárolták meg a honvédek, akkor összesen 16 milliárd forint értékű ingatlantól válhatott meg az állam, a kedvezmény összértéke pedig 10 milliárd forintnál is nagyobb lehetett. (A HM válaszából az nem derült ki egyértelműen, hogy pontosan mekkora kedvezménnyel adták el a lakásokat, csak az, hogy alapvetően a 20-25 százalékos árat előíró határozat alapján jártak el. Más jogszabályok alapján van lehetőség például olyan kedvezményre is, amely szolgálati idő alapján évi 250 ezer forintos, legfeljebb 50 százalékos kedvezményt ad a vételárból.) 

Összehasonlításképpen: a rendőrségi állomány tagjai szintén kaphatnak a katonákéhoz hasonló lakhatási támogatásokat, a vásárlást viszont elsősorban munkáltatói kölcsönnel tudják segíteni, a hitel összege legfeljebb 20 millió forint lehet.


Forrás: Országos Rendőr-főkapitányság

A rendőrök, a tűzoltók, valamint a katonák bérezése egyébként már az illetményalapnál eltér, előbbieknél ez 38 650 forint, míg a honvédeknél 44 600 forint. Ez azért fontos, mert nemcsak a fizetéseket, hanem gyakran az egyéb pluszjuttatásokat is ennek alapján határozzák meg. A szakszervezetek éppen ezért már hosszú ideje küzdenek azért, hogy azonos szinten állapítsák meg az illetményalapot, amely ráadásul a rendőrök esetében 2008 óta változatlan.  

Korábban bérfeszültséget okozott a koronavírus-járvány idején meghatározott éjszakai pótlék összege is. A kórházakban szolgáló katonák ugyanis éjjel 4000 forintot kaptak óránként, viszont a 22 óra után más helyszíneken dolgozó rendőröknek csak óránként 193 forint járt.

Nyitókép: Illusztráció, Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütétele alkalmából a Petőfi Sándor Laktanyában 2022. október 15-én. A kormányfő mellett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka – Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

#Belföld#honvédelmi minisztérium#bérlakás#eladás#kedvezmény#ma#kedvezményes lakás#lakhatás#ingatlan#rendőrök#tűzoltók

Címlapról ajánljuk