Belföld

Nem tudni, mennyi pénzt kapott a katonaság az államtól, de szerintük annyit, mint még soha

Mohos MátéMohos Máté

2022. február 10. 15:03

A minisztérium szerint „történelmi pillanat” az, hogy elkezdték utalni a fegyverpénzt.

„Történelmi pillanat a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség történetében: egyszerre, egy összegben ennyi pénzt még soha nem utalt a tárca a jogosult katona állománynak”, írta a tárca közleményében.

Azt azonban pontosan nem írják meg, mennyi pénzt utaltak el. Erről megkérdeztük a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályát. Amint válaszolnak, beszámolunk róla.

Nagyjából húszezer katona kap hathavi illetménynek megfelelő összeget. Korábban már megírtuk, hogy ez csak azoknak jár, akik január 31-ig beoltották magukat. Az érdekképviseletek korábban elfogadhatatlannak nevezték azt a végső szabályozást, ami lehetővé tette a „fegyverpénz” folyósítását.

Az osztásból kimarad az a 15 ezer munkavállaló is, aki nem a hivatásos állomány tagja, valamint azok is, akik nyugdíjból mentek vissza dolgozni.

Hasonló juttatás a rendőröknek is jár. Az ő elégedetlenségüket jól mutatja, hogy több százan nem várták meg a fegyverpénzt, inkább leszereltek, amíg tudtak. Az rtl.hu-nak nyilatkozó szakszervezeti képviselő azt mondta, hogy nem pótlékra, inkább béremelésre lenne szükség.

Nyitókép: Mészáros János / MTI

#Belföld#honvédelmi minisztérium#fegyverpénz#osztás#katonák#járvány#koronavírus

Címlapról ajánljuk