Belföld

Bombafenyegetés miatt riasztották a magyar Gripeneket

rtl.hurtl.hu

2022. március 21. 7:30

Egy Moszkvából Isztambulba tartó civil repülő miatt szálltak fel a vadászgépek.

Riasztották a Magyar Honvédség légvédelmi készültséget ellátó Gripenjeit március 21-én, a hajnali órákban egy török felségjelzésű, Moszkvából Isztambulba tartó civil repülőgép miatt – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint 

a Moszkvából Isztambulba tartó repülőgép a lengyel légtér felett kapott bombafenyegetést, amely miatt a NATO Egyesített Légi Hadműveleti Központja elrendelte a magyar Gripenek felszállását. 

A török felségjelzésű gépet a magyar légtérbe érkezéskor a vadászgépek azonosították, majd a magyar-román határig kísérték, ahol elhagyta a magyar légteret. 

A Gripenek a gép a magyar légtérből való kilépése után a térségben maradtak és járőr feladatot hajtottak végre, majd ezt követően tértek vissza a kecskeméti bázisra – írta a Honvédelmi Minisztérium. 

Március 19-én egy Grúziából Lengyelországba tartó civil Airbus A-321-es repülőgép miatt is riasztották a Gripeneket. A gép a román légtérben közlekedett, amikor bombafenyegetést jelzett a polgári légiirányítás felé.

Az utasszállítót a román légierő gépei a román-magyar határig kísérték, ahol a feladatot a NATO déli Egyesített Légi Hadműveleti Központjának riasztása alapján átvették a Magyar Honvédség vadászgépei.

Az A-321-es repülőgép kikísérését biztosították a magyar légtérből, tőlük a feladatot a szlovák légierő vette át. 

Nyitókép: JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgép a kecskeméti nemzetközi repülőnapon – Fotó: Ujvári Sándor/MTI

#Belföld#honvédelmi minisztérium#orosz-ukrán háború#vadászgép#riasztás#gripen

Címlapról ajánljuk