Belföld

Megszólalt Lánczi Tamás, akit Orbán Viktor kért fel a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetésére

rtl.hurtl.hu

2024. január 2. 11:14

A választási kampány tisztasága felett akar őrködni.

Mint arról beszámoltunk, Lánczi Tamást, a Századvég és a Schmidt Mária-féle XXI. Század Intézet korábbi vezetőjét, a Figyelő volt főszerkesztőjét, a Habony Árpád keze alá is dolgozó elemzőt kérte fel Orbán Viktor a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjének.

Korábban az USA kormánya is kritizálta a szuverinitásvédelmi törvényt, amely ellen több független médium közös közleményben állt ki. 

Megírtuk azt is, hogy Lánczi havi 5 milliós fizetést kaphat a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökeként, de eddig is zsíros állásban volt: az állami média csak pereskedés után volt hajlandó kiadni, mennyit fizet vezetőinek, így derült ki, hogy Lánczi Tamás bruttó 2 168 500 forintot kap havonta az MTVA-tól.

Mint arról beszámoltunk, Lánczi új megbízását hat évre kapja és az országgyűlési képviselőkkel azonos mentelmi jog illetheti meg, amit csak kétharmados parlamenti többséggel lehet felfüggeszteni. 

A február 1-jéig megalakuló Szuverenitásvédelmi Hivatal első nagy feladata az lesz, hogy a hamarosan induló választási kampány és választási küzdelem tisztasága felett őrködjön – idézi az MTI Lánczi Tamást, aki az M1-en beszélt terveiről.

Lánczi azt mondta: a hivatal nem hatóság, nem végez nyomozást és nem alkalmaz szankciókat, feladata alapvetően az elemzés és a feltárás lesz, tevékenységében pedig a nyilvánosság lesz a legfontosabb eszköze. Vizsgálatokat folytat le, együttműködik más állami szervekkel, ha pedig visszaéléseket tapasztal, akkor ezeket nyilvánosságra hozza és jelzi ezt az illetékes szervnek.

„Azokat az információkat, amelyek más állami szerveknél képződnek, azokat, ha úgy tetszik, elkérheti egy együttműködés keretében, ezeket elemezheti és megvizsgálhatja, ezekből vonhat le következtetéseket, amelyeket nyilvánosságra hozhat, ezt jelezheti a törvényhozónak” – fejtette ki a hivatal leendő elnöke, megjegyezve, a Szuverenitásvédelmi Hivatal probléma esetén valamilyen jogalkotási hiányosságra vagy hatósági intézkedés szükségességére is felhívhatja a törvényhozó figyelmét.

Mint arról beszámoltunk, a közpénzek átláthatóságáért küzdő Transparency International szerint mindegy, ki lesz a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke, a hivatal nem működhet jól, mert azért hozták létre, hogy közpénzen zaklasson civileket. 


Nyitókép: Schmidt Mária és Lánczi Tamás 2017. október 13-án Fotó: MTI/Soós Lajos

#Belföld#szuverenitásvédelmi hivatal#lánczi tamás#orbán viktor

Címlapról ajánljuk