Belföld

Szuverenitásvédelmi Hivatal: most nem prioritás kínai, vagy orosz befolyásolási kísérletek vizsgálata

rtl.hurtl.hu

2024. február 9. 13:32

Lánczi Tamás szerint a legfontosabb most, hogy a választásokra figyeljen a Szuverenitásvédelmi Hivatal.

A titkos, nukleáris és vasúti szerződéseken keresztül történő lehetséges orosz és kínai befolyás vizsgálata egyelőre nem prioritás a Szuverenitásvédelmi Hivatal – szúrta ki a 444.hu Lanczi Tamás nyilatkozatát, amit a Bloombergnek adott.

Csak azért, mert valami titkos, még nem feltétlenül szuverenitási kérdés


– mondta a hivatal vezetője. Lánczi szerint a kínai vagy orosz befolyás helyett a prioritás az, hogy az idei európai parlamenti és önkormányzati választásokon külföldi finanszírozásra ne kerülhessen sor. Emellé azt is hozzátette, a Hivatal működése pártsemleges lesz, és a befolyásolási kísérleteket attól függetlenül fogják vizsgálni, hogy az melyik országból jön.

A kormánytöbbség december 12-én szavazta meg a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvényjavaslatot, amely szerint „elemző, értékelő, javaslattevő és vizsgálati tevékenységet folytató, autonóm államigazgatási szervként létrehozzák a Szuverenitásvédelmi Hivatalt”, amely az állami, társadalmi és politikai döntéshozatali folyamatokba való külföldi beavatkozásokat, valamint a választási folyamatok befolyásolására irányuló, külföldről támogatott hivatott vizsgálni elméletileg.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint ugyanakkor a magyar szuverenitásvédelmi törvény egyes rendelkezései ellentétesek az uniós joggal, ezért megindították az ilyen esetekben alkalmazható kötelezettségszegési eljárást:


Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

#Belföld#szuverenitásvédelmi hivatal#lánczi tamás#kínai#orosz#befolyásolás#vizsgálat#választás

Címlapról ajánljuk