Gazdaság

Habony Árpád angliai tanácsadó biznisze furcsa fordulatot vett

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2023. május 5. 12:03

A NER titokzatos kulcsemberének külföldi érdekeltsége éveken át gyarapodott, ez tavaly megfordult. Habony Árpád angliai cégében még mindig nagyon komoly összegek vannak, de az eddigi ív megtört, itthon viszont hatalmas üzletekbe szállt be.

Miután jó időre gyakorlatilag eltűnt a hazai nyilvánosság elől, idén berúgta az ajtót Habony Árpád nem hivatalos kormányzati tanácsadó, a NER titokzatos kulcsembere: övé lett az öt fővárosi kaszinót és több online platformot 2056-ig üzemeltető Las Vegas Casino-csoport harmada. Szalay-Bobrovniczky Kristóf helyét vette át, aki honvédelmi miniszterré avanzsált:


Habony Árpád külföldön is ad tanácsokat, legalábbis ezzel foglalkozik az angliai Maidstone-ban székhellyel rendelkező cége, a Danube Business Consulting Ltd., amelyet 2016-ban Arthur J. Finkelstein amerikai kampányszakértővel közösen alapított, majd üzlettársa 2017-es halála után teljesen Habonyé lett. A Danube Business Consulting vezetője azóta is az Orbán Viktor egykori beszédírójaként ismert, államtitkári posztot kapó Lánczi Tamás.

Itt is felbukkan Szalay-Bobrovniczky Kristóf neve: korábban a Válasz Online derítette ki, hogy – a mára a kormánypárti KESMA médiaholdingba olvasztott – Origót kiadó New Wave Media Group Kft. és Szalay-Bobrovniczky Kristóf (ekkor még londoni nagykövet) mellett Habony londoni cége tulajdonolta a V4 News Agency (V4NA) nevű nemzetközi hírügynökséget, amelytől jellemzően a kormányközeli honlapok és kiadványok vesznek át anyagokat.

A Danube Business tőkéje és készpénzállománya is éveken át növekedett, a tavalyi mérlegadatokból azonban más tendencia olvasható ki. Emellett Habony Árpád vállalkozásában még mindig jelentős összegek vannak. Ahogyan korábban is, tavaly is átlagosan egyetlen főt foglalkoztatva.

  • Míg 2021 év végén a saját tőke meghaladta az 1,234 millió fontot (ez mostani árfolyamon több, mint 526,8 millió forint), addig 2022 végére ez 739 ezer font körüli összegre apadt, ez átszámolva nagyjából 315,5 millió forint. 
  • Mindez szépen lekövethető: a cég alaptőkéje továbbra is 5 ezer font, 734 359 font az eredménytartalékban pihen. Utóbbi összeg egy évvel korábban még meghaladta az 1 millió 229 ezer fontot. A különbség átszámolva több mint 211,3 millió forint, ennyivel csökkent a cég által birtokolt vagyon.
  • Készpénzben és bankbetétben 2021 végén még 834 ezer fontja volt a vállalkozásnak, ez 2022 végére 232 470 fontra csökkent. 
  • Ahogyan 2021-ben, úgy tavaly is fennállt az a kölcsön, amelyet a Danube Business egy érdekeltségének (a V4NA-n kívül másról nincsen tudomásunk) adott. Ez 349 900 fontra, átszámolva körülbelül 149,4 millió forintra rúg. Ezt a befektetéseknél tüntették fel.

A Danube Business kenti székhelye egy számviteli, adózási, cégalapítási szolgáltatásokat nyújtó vállalkozás épületében:


Ha lemaradt volna Habony Árpád vitrines megszólalásáról, itt bepótolhatja:


Nyitókép: Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó érkezik a budapesti Millenáris Teátrumhoz, ahol Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja 2014. február 16-án. – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

#Gazdaság#habony árpád#lánczi tamás#ma#kaszinó

Címlapról ajánljuk