Belföld

Belügy: Január 1-jétől emelkedik a pedagógusok bére, mutatjuk az új fizetéseket

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 29. 16:39

Átlagosan 32,2 százalékos béremelést hajt végre a kormány, a legkevesebbet a pályakezdő gyakornokok keresik majd: (bruttó) 528 800 forintot.

Orbán Viktor a december 21-i kormányinfón jelentette be, hogy hároméves bérfejlesztési programot indít a kormány, amelynek következtében a pedagógusok átlagbére a bruttó 800 ezer forintot éri majd el. A miniszterelnök bő egy héttel ezelőtt arról beszélt, hogy az első ütem 2024 januárjától él, ekkor átlagosan 32,2 százalékos béremelést hajtanak végre, majd 2025-ben és 2026-ban ennél kisebb emelés várható.

A Belügyminisztérium december 29-én pénteken kiadott közleménye szerint a kormány döntött: 

2024. január 1-jével 32,2 százalékkal emelkedik a pedagógus átlagbér.

A közlemény szerint a pályakezdő gyakornokok fizetése a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényben a 2023. évre rögzített 400 000 forintos illetményhez képest 528 800 forintra emelkedik és ennél kevesebbet más pedagógusok sem kereshetnek.

A 2024. január 1-jétől alkalmazandó új bérsávok szerint a pedagógus havi illetménye nem lehet kevesebb Pedagógus I. besorolás esetén 538 000 forintnál, Pedagógus II. kategóriában 555 000 forintnál, Mesterpedagógusnál 630 000 forintnál, Kutatótanár esetében pedig 750 000 forintnál.

A belügyi tárca javaslata a mesterfokozat meglétét további 2 százalékos, a matematika, digitális kultúra, természettudomány-környezettan, fizika, kémia, biológia, földrajz szakos szakképzettséget pedig az e tantárgyakat tanító pedagógusok vonatkozásában további 4 százalékos illetményemeléssel ismerné el.

A kormány határozatban rendelkezik majd arról, hogy az emelt bérek februári kifizetéséhez szükséges források biztosítása a központi költségvetés terhére az állami, egyházi és magánintézmények fenntartói részére is megtörténjen.

A pedagógus szakszervezetek a kormányinfó után arra mutattak rá, hogy nem tudni, pontosan mihez képest emelné meg a pedagógusi fizetéseket az Orbán-kormány.

„Mivel decemberben emelkedett a garantált bérminimum és a minimálbér is, egyáltalán nem mindegy, hogy melyik hónapot veszik alapul. Jelenlegi információink szerint a novembert, ami azt jelentené, hogy ezek az emelések már beletartoznak a 32 százalékba. Gyors számításaink szerint így máris csak körülbelül 20 százalékos emelésről beszélhetünk a decemberi bérekhez képest, ami viszont már az inflációt sem kompenzálja” – mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus szakszervezetének országos választmányi tagja.


Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Belföld#tanárok#pedagógusok#béremelés#belügyminisztérium

Címlapról ajánljuk