Belföld

Valójában csak 20 százalék lehet a tanárok béremelése a pedagógus szakszervezetek szerint

rtl.hurtl.hu

2023. december 22. 5:35

A szakszervezetek továbbra sem zárják ki egy esetleges sztrájk lehetőségét a közeljövőben. 

Nem tudni, pontosan mihez képest emelné meg a pedagógusi fizetéseket az Orbán-kormány 2024. februárjától – írta a Népszava. A miniszterelnök a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy januártól 32,2 százalékkal emelik a tanárok és az óvónők fizetését, ezt pedig 20225-ben és 2026-ban tovább növelik majd. A program végén átlagosan bruttó 800 ezer forintot kereshetnek majd a pedagógusok.

„Mivel decemberben emelkedett a garantált bérminimum és a minimálbér is, egyáltalán nem mindegy, hogy melyik hónapot veszik alapul. Jelenlegi információink szerint a novembert, ami azt jelentené, hogy ezek az emelések már beletartoznak a 32 százalékba. Gyors számításaink szerint így máris csak körülbelül 20 százalékos emelésről beszélhetünk a decemberi bérekhez képest, ami viszont már az inflációt sem kompenzálja” – mondta a lapnak Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus szakszervezetének országos választmányi tagja.

A pedagógusoknak január 15-ig kell megkapniuk az új kinevezés-módosításokat, azokból fog kiderülni, hogy valójában mennyi realizálódik a tényleges fizetésekben az emelésből. 

A szakszervezetek ennek fényében fogják megtervezni következő lépéseiket, továbbra sem zárják ki egy esetleges sztrájk lehetőségét a közeljövőben. 

Csütörtökön egyébként ismét tárgyaltak az érdekképviseletek Maruzsa Zoltán államtitkárral, de nem történt előrelépés a kötelező óraszámok 22-re történő visszaállítása és a túlmunkák kifizetése kapcsán sem. Orbán Viktor csütörtöki bejelentése alapján a januári 32 százalékos béremelést 2025-ben és 2026-ban is követi majd egy kisebb mértékű növelés, ezek pontos összegét azonban a kormányfő nem árulta el, Maruzsa Zoltán pedig nem tudta megmondani a tárgyalásokon. 


Nyitókép: Vajda János / MTI

#Belföld#béremelés#tanárok#pedagógus szakszervezetek#orbán viktor

Címlapról ajánljuk