Belföld

Orbán Viktor: Januártól 32,2 százalékkal emelkedik átlagosan a pedagógusok fizetése

rtl.hurtl.hu

2023. december 21. 8:59

Ha Brüsszel rábólint, januártól hároméves béremelési programot indít a kormány, amelynek a végén a pedagógusok átlagosan bruttó 800 ezer forintot keresnek majd – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön nemzetközi sajtótájékoztatón. A tanárok és az óvónők január elsejétől 32,2 százalékos emelést kapnak, 2025 és 2026 január elsejétől pedig ennél kisebb mértékben növekednek a fizetések. A kormányfő azt mondta, a reptér megvásárlását napokon belül bejelenthetik. Arra nem akart reagálni, hogy barátját, Mészáros Lőrincet egy óriási jachton fotózták le a nyáron, és érdemben nem válaszolt arra sem, hogy miért emelkedik a politikusok fizetése sokkal nagyobb ütemben, mint a többi közszolga bére. Volodimir Zelenszkijjel várhatóan találkozik majd, Vlagyimir Putyinnal viszont a közeljövőben nem.

5 hónappal ezelőttrtl.hu2023. december 21. - 11:19

Véget ért a nemzetközi sajtótájékoztató

Kovács Zoltán szerint Orbán Viktornak tovább kellett mennie a következő programjára, véget ért a tájékoztató.

5 hónappal ezelőttrtl.hu2023. december 21. - 11:14

Borkai Zsoltot nem támogatná Orbán Viktor

Borkai Zsolt polgármesteri ambícióiról azt mondta, hogy nem győri szavazópolgár, de ha az lenne, más alternatívát keresne helyette.

Elismerte, hogy a kárpátaljai magyaroknak érdekében állhat az uniós csatlakozás. 

5 hónappal ezelőttrtl.hu2023. december 21. - 11:11

A keleti és déli országrészt is felzárkóztatnák

Nem fogadom el, hogy bármelyik polgármester népszerűségi kérdést csináljon az akkugyárak ügyéből – mondta Orbán Viktor, aki szerint azt kell nézni, hogy mi a település érdeke. A vendégmunkásokkal kapcsolatban szerinte a tények nem igazolják a félelmeket, Magyarország még mindig rendelkezik munkaerőtartalékkal, valamint energiatartalékkal is. 

Miután egy medencében vagyunk, víz is korlátlan mennyiségben áll rendelekezésre, csak szándék kérdése, hogy hova szállítjuk – jegyezte meg. A gyárak telepítésével az a cél, hogy a keleti (utána pedig az elmaradott déli) országrész is felzárkózzon. 

Az a veszély, hogy ellakják tőlünk az országot a vendégmunkások, nem fenyeget – jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint világossá kell tenni, hogy a külföldi munkások milyen jogcímen lehetnek itt és meddig. Ebben segít szerinte az új törvény.

5 hónappal ezelőttrtl.hu2023. december 21. - 11:06

Nem vagyunk kompország

Nem kompország vagyunk, hanem olyan állam, amely jó megoldásokat tud nyújtani a Keletnek és a Nyugatnak is – fogalmazott a miniszterelnök. 

5 hónappal ezelőttrtl.hu2023. december 21. - 11:05

Külföldön is sikeresek a magyar cégek a kormányfő szerint

Addig nincs baj, amíg a leggazdagabbak között nincs fideszes – mondta még 2016-ban Orbán Viktor. Most azt mondta erre: minden magyar tőketulajdonosnak sok sikert kívánunk. Nem teszünk különbséget a tőketulajdonosok személye között, a szabályokat mindenkinek be kell tartania. 

A kormányfő szerint fontos, hogy a külföldi verseny próbáját is kiállják a magyar cégek, úgy vélte, ebben jól állunk. Egyre inkább terjeszkedő a magyar gazdaság, az energiaszektort és a bankszektort hozta példaként.  

5 hónappal ezelőttrtl.hu2023. december 21. - 11:01

Mi számít LMBTQ-propagandának?

Orbán Viktor nem kommentálta L. Simon menesztését, szerinte ez Csák János miniszter döntése volt saját hatáskörben. 

A miniszterelnök korábban a Pokolbeli víg napjaim című könyvet ajánlotta, de ebben van egy meleg szál is. Orbán Viktor szerint ez még nem sérti a gyermekvédelmi törvényt.

5 hónappal ezelőttrtl.hu2023. december 21. - 10:58

Saját fizetéséről: A választópolgárok eldöntik, hogy akarnak-e engem alkalmazni

Saját fizetéséről azt mondta, hogy 2010 óta foglalkozási áganként indítottak bérfejlesztési programokat, a politikusokat utoljára hagyták. Egy dolog, ami fontos szerinte: ha nem emelkednek a bérek Magyarországon, akkor a politikusok sem kapnak semmit, míg ha növekednek a fizetések, akkor arányosan kapnak többet a képviselők is. Arra nem felelt, hogy a többi közszféra-alkalmazott miért nem kapott olyan mértékű emelést, mint a politikusok.

Elvégzem a munkámat, a választópolgárok pedig négyévente eldöntik, hogy akarnak-e engem alkalmazni. Ha akarnak, maradok, ha nem, akkor megyek – mondta. 

5 hónappal ezelőttrtl.hu2023. december 21. - 10:55

Mészáros Lőrinc jachtozásával nem foglalkozik Orbán Viktor

Oroszország hivatalosan nem minősítette háborúnak az ukrajnai eseményeket, ezért nem nevezte háborúnak a konfliktust Orbán Viktor. Megismételte, hogy örüljünk annak, amíg nem háborúról van szó, de a jövőben a kettő kifejezést (háború és katonai művelet) felváltva használja majd. 

Magyarország kormánya nem foglalkozik üzleti ügyekkel, személyek magánügyeivel – mondta Mészáros Lőrinc jachtozására Orbán Viktor, aki szerint ez az eset kívül esik azon a körön, amellyel a kabinet foglalkozik. A jachtot birtokló Euroleasinget valószínűleg tőzsdére viszik, nincs értelme az állami tulajdonnak – mondta a kormányfő, de ennek nincs köze a jachtozáshoz. Hozzátette: A szerénység mindig jól jön.

Fél évvel a választások előtt már nem módosítják a voksolási törvényt – ígérte Orbán Viktor, aki szerint nagyjából ez az időhatár felel meg az ízlésének. 

5 hónappal ezelőttrtl.hu2023. december 21. - 10:48

Marad az egybiztosítós modell az egészségügyben

A kórházigazgatók leváltásának hátteréről azt mondta, hogy a hazai egészségügyi rendszer nem állami és nem magán, hanem valami „kutyulék”. A szegények nem tudnák igénybe venni a szolgáltatásokat, ha elmozdulnának a magánmodell felé, ezért megtartják az egybiztosítós rendszert. Most annak a jeleit látni, hogy elmozdultak az állami rendszer egyértelműbbé tétele felé – állította Orbán Viktor, aki szerint a kórházigazgatókat is azért váltották le, hogy felgyorsítsák ezt a folyamatot.

Az egyik legnagyobb gond szerinte az, hogy nem tudják, pontosan minek mi az ára, ezért kettős ellenőrzési rendszert alakítanak majd ki: egyrészt a kórházigazgatók ellenőriznek majd, másrészt pedig az állami biztosító.  

Karsai Dánielnek azt üzente, hogy együttéreznek vele, vele vannak, és még imádkoznak is érte. A dolgok szerinte leegyszerűsödtek, mert lesz egy népszavazás a kérdésről, majd ott döntenek. 

5 hónappal ezelőttrtl.hu2023. december 21. - 10:39

Idén elmarad az Orbán-Putyin találkozó

Nincs szándék egyik oldalról sem egy Orbán-Putyin találkozóra – mondta a miniszterelnök, aki szerint a harcok állása alapján kikövetkeztethető, hogy mit válaszolt az orosz elnök arra: készen állnak-e a béketárgyalásokra.  

5 hónappal ezelőttrtl.hu2023. december 21. - 10:34

Elárulta Orbán Viktor, mikor teszi le a lantot

Az én szótáramban az elégedettség nem szerepel. Ha mégis így lenne, akkor azonnal le is tenném a lantot – mondta Orbán Viktor Pintér Sándor belügyminiszter munkájával kapcsolatban. Szerinte ugyanis több száz éves hátrányt kell ledolgozni, így elégedett sohasem lehet egy miniszterelnök. Inkább az a kérdés – fűzte hozzá –, hogy jól dolgozik-e Pintér Sándor, és a válaszom az, hogy egyértelműen igen – fogalmazott.

5 hónappal ezelőttrtl.hu2023. december 21. - 10:31

Orbán szerint a legfontosabb, hogy 4,7 millió ember dolgozik

Mondta-e Vlagyimir Putyinnak, hogy ne lőjön többet, mert így elérhető a béke – kérdezték a miniszterelnököt, aki azt mondta, hogy ő inkább úgy vetette fel ezt, készen állnak-e a béketárgyalásokra. Azt is megjegyezte, hogy azért nevezte katonai műveletnek a háborút, mert annak tartja. Szigorúan vett értelemben addig örüljünk, amíg nincs háború, de hol háborúnak, hol katonai műveletnek nevezi majd a konfliktust a jövőben.

Nincs olyan ember, aki azt mondaná, hogy Magyarország nincsen jobb állapotban, mint 2010-ben – vélte Orbán Viktor, aki szerint óvatosan kell kezelni a gazdasági adatokat, mert ezek félrevezethetnek, és vannak, amelyekben jól állunk és vannak, amelyekben kevésbé. A legfontosabb szerinte az, hogy Magyarországon most 4,7 millió ember dolgozik.

Az üzemanyag adónövelése szerinte kizárólag az Európai Unió miatt szükséges, az infláció pedig azért volt a legmagasabb Magyarországon, mert az ország nagyon kitett az energiaáraknak. A fejlesztések következtében viszont már csökkenthető lesz ez a függőség – tette hozzá.

5 hónappal ezelőttrtl.hu2023. december 21. - 10:24

Márciusig lesz főpolgármester-jelölt

Összességében a kormány mindig megadja a köztársasági elnöknek a tiszteletet – kommentálta Lázár János miniszter Novák Katalinról tett kijelentéseit. 

A Fidesz legkésőbb márciusig megnevezi a főpolgármester-jelöltjét – mondta, konkrét neveket nem akart kommentálni. 

5 hónappal ezelőttrtl.hu2023. december 21. - 10:21

Létrejöhet az Orbán-Zelenszkij-találkozó

Egy Zelenszkij-Orbán találkozó valóban felmerült – ismerte el Orbán Viktor, aki szerint az ukrán elnök kétoldali kapcsolatokról és az uniós csatlakozásról tárgyalna. Előbbiről azt gondolja a miniszterelnök, hogy elő kell készíteni a találkozót a külügyminisztereknek, utána pedig nyitott erre. Az uniós csatlakozásról pedig szerinte előbb Kijevnek az uniós miniszterekkel kell megállapodnia.

A 14 év alattiak ingyenes tömegközlekedéséről még nem döntöttek – hangzott el egy másik kérdésre.

Az energiaárak átszabásával kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy lehetővé tették a kilépést a rendszerből. Azaz ha valaki úgy véli, a piaci árak kedvezőbbek, akkor kiléphet a rezsicsökkentésből és piaci áron fizethet.

5 hónappal ezelőttrtl.hu2023. december 21. - 10:17

Bármelyik nap bejelenthetik a reptér megvásárlását

A Rákosrendezőre tervezett minidubajjal kapcsolatban azt mondta Orbán Viktor, hogy egy külföldi állam kereste meg Magyarországot az ötlettel. Megkérte Lázár János minisztert, hogy tisztázza a terveket. 

A reptér megvásárlásáról pedig azt mondta, hogy a tranzakció a vége felé jár, bármelyik nap bejelnthetik a döntést. Ezt már egy befejezett ügynek tartom – fogalmazott.

 

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#orbán viktor#sajtótájékoztató#kormány#ellenzék#infláció#háború

Címlapról ajánljuk