Belföld

Orbán Viktor fizetése csaknem 900 ezer forinttal emelkedhet jövőre

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2023. december 18. 4:59

A képviselők bére legalább bruttó 232 ezer forinttal, Orbán Viktor fizetése pedig akár bruttó 859 ezer forinttal is emelkedhet márciustól, ha az előrejelzéseknek megfelelően valóban 15 százalékkal emelkedik a 2023-as átlagbér Magyarországon. Az rtl.hu számításai szerint a miniszterelnök fizetése így már 6,5 millió forint feletti lesz, Kövér László házelnök várhatóan 4,8 millió forintot kap, a miniszterek pedig legalább 3,5 milliót. 

„A reálbérek tekintetében az év végére (…) egy pozitív nullát azért szeretnék elérni” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök még augusztusban a Kossuth Rádiónak. Az átlagbérek esetében ezt biztosan nem sikerült teljesíteni, az éves infláció ugyanis 17 százalék felett alakult 2023-ban, miközben a bruttó keresetek a Kopint-Tárki előrejelzése szerint csak 15 százalékkal nőttek.

A parlamenti képviselőknek ugyanakkor nem kell tartaniuk attól, hogy elértéktelenedik a fizetésük

egy öt éve hozott törvénymódosítás értelmében ugyanis az alapfizetésüket az előző évi bruttó átlagbér háromszorosában határozták meg. 

Ennek megfelelően a politikusok béremeléséhez nem is kell minden évben új jogszabályt elfogadni, a juttatások ugyanis automatikusan emelkednek – vagy csökkennek – annak alapján, hogy az előző évben miként alakultak a keresetek nemzetgazdasági szinten.  

Ha az idei évben valóban 15 százalékkal 593 ezer forintra emelkedik a bruttó átlagbér, akkor

  • a képviselők alapfizetése márciustól 232 ezer forinttal emelkedik majd bruttó 1,78 millió forintra.
  • Ha valaki egy parlamenti bizottságnak a tagja, akkor az alapbér 1,2-szeresét kapja, azaz márciustól nagyjából 2,1 millió forintot.
  • A frakcióvezetőknek az alapbér kétszerese jár, márciustól nagyjából 3,5 millió forint.
  • Kövér László házelnök az alapbér 2,7-szeresét viheti majd haza, nagyjából bruttó 4,8 millió forintot. Ez körülbelül 600 ezer forintos adózás előtti emelésnek felelne meg.
  • Orbán Viktort is a házelnöknek járó juttatás illeti meg, de emellé felveheti a képviselői alapbért is. Ennek megfelelően a miniszterelnök fizetése márciustól bruttó 6,5 millió forint fölé emelkedhet.
  • Novák Katalin köztársasági elnöknek továbbra is a házelnöki juttatás 1,1-szerese jár majd, azaz körülbelül bruttó 5,2 millió forint. Ez is 600 ezer forintos adózás előtti emelést jelentene.

(A 2023-as kereseti adatok még nem véglegesek, egyelőre csak a január-szeptemberi adatokat közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ennek megfelelően a jövő februárban közölt hivatalos átlagbér-adatok néhány ezer forinttal különbözhetnek majd a számítás alapjául vett 593 ezer 170 forinttól, de lényeges eltérés nem várható.)

Szintén egy törvénymódosítás tette lehetővé, hogy a miniszterek fizetéséről egyedül Orbán Viktor döntsön, a tárcavezetők bére ugyanis nincs rögzítve egyik jogszabályban sem. Az eddigi gyakorlat alapján a kormányfő az átlagbér hatszorosában állapította meg a miniszterek keresetét, így ha Orbán Viktor tartja magát ehhez, akkor a tárcák vezetői márciustól 400 ezer forinttal többet, bruttó 3,5 millió forintot kaphatnak majd. Ha valaki képviselő is, akkor felveheti az ezért járó alapbért is, így az esetében összesen bruttó 600 ezer forinttal is nőhet a havi juttatás összege.

Egy ekkora összegű emelés a legtöbb dolgozónak elérhetetlen: a minimálbér például 15 százalékkal bruttó 266 ezer forintra nőtt december elsejétől, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal bruttó 326 ezer forintra. 

Ebbe a két bérkategóriába a kormány korábbi tájékoztatása szerint egymillióan tartoznak, a növekedés mértéke mégis alig néhány tízezer forintos. 

Nem számíthatnak százezres emelésekre a nyugdíjasok sem, a költségvetés alapján ugyanis 6 százalékkal, 231 ezer forintra nő majd az átlagos juttatás 2024-ben.

A tanároknak 10 százalékos béremelést ígért a kormány januártól, ez többnyire szintén néhány tízezer forintos növekedést jelent, miközben az infláció mértéke 2023-ban legalább 17-18 százalékos volt. (Azt egyelőre nem tudni, hogy az uniós pénzek egy részének megérkezése hogyan befolyásolja majd az emelés mértékét.) 

Orbán Viktor bére egyébként már idén is csaknem 860 ezer forinttal emelkedett.

A parlamenti politikusok fizetésükön kívül más juttatásokat is kapnak, az alapilletmény 35 százalékát (tehát 80 ezer forintos növekedés után nagyjából 620 ezer forintot) költhetnek lakásbérletre, az alapbér kétszeresét fordíthatják munkatársak alkalmazására (márciustól nagyjából 3,5 millió forintot), de havi 88 ezer forintot telefonköltségekre is elszámolhatnak.

Nyitókép: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#orbán viktor#fizetés#béremelés#parlament#képviselő#miniszter#átlagbér#nyugdíj#ma

Címlapról ajánljuk