Belföld

Orbán Viktor vécézni ment, nem kávézni, amikor kiküldték a teremből, állítják diplomáciai források

rtl.hurtl.hu

2023. december 16. 13:17

Amikor Orbán Viktor visszajött a terembe, akkor állítólag az Európai Unió mind a 26 állam- és kormányfője nevetett.

Az rtl.hu is beszámolt róla, hogy Olaf Scholz német kancellár küldte ki a beszámolók szerint Orbán Viktort az Európai Tanács csütörtök esti üléséről, amíg az Európai Unió többi állam- és kormányfője arról szavaz, hogy megkapja-e a tagjelölti státuszt Ukrajna. Ehhez egyhangú döntés kellett, és mivel Orbán Viktor kiment, ez meg is volt.

Ajánló: „Menjen, igyon egy kávét!” – a német kancellár kiküldte Orbán Viktort az Európai Tanács üléséről

A német kancellár tehát kávézni küldte ki a magyar miniszterelnököt, azonban a The Guardian című brit újság beszámolója szerint Orbán Viktor nem terhelte koffeinnel a szervezetét.

Amikor visszajött állítólag mindenki nevetett, majd valaki megkérdezte, milyen volt a kávé. 

A lapnak nyilatkozó diplomáciai források szerint Orbán Viktor érezhetően nem volt boldog és azt mondta, kihasználta az alkalmat, hogy kimenjen a mosdóba.

A brit újság szerint ennél azért több is történt. Bár Orbán távolmaradásával az EU megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, a kormányfő az állami rádióban úgy igyekezett elvenni ennek az élét, hogy még úgyis van 75 alkalom, amikor meg tudják állítani a folyamatot, ráadásul a végszót a magyar parlamentnek kell kimondania.

Emmanuel Macron, aki sajtótájékoztatóján kemény szavakkal bírálta a magyar miniszterelnököt, zárt ajtók mögött igyekezett megnyugtatni a többieket.

Ajánló: Két lábbal szállt bele Orbán Viktorba Emmanuel Macron

A francia elnök szerint Orbán Viktor jövő tavaszig biztosan nem akasztja majd meg az ukrajnai csatlakozási tárgyalásokat. Ekkorra készül el egy jelentés, amiben azt vizsgálják, hogy Ukrajna teljesítette-e a Bizottság által támasztott reformokat, amik mindenképpen szükségesek ahhoz, hogy megkezdjék a tárgyalásokat az oroszok által megtámadott országgal.

Amíg Orbán Viktor rossz dolgokat mond, de helyesen cselekszik, addig rendben vagyunk

– foglalta össze egy mondatban a többi ország elvárásait Kaja Kallas észt miniszterelnök.

Nyitókép: Nicolas Economou / NurPhoto via Getty Images

#Belföld#orbán viktor#eu-csúcs#kávé#vécé#ukrajna#macron

Címlapról ajánljuk