EUEurópa

„Menjen, igyon egy kávét!” – a német kancellár kiküldte Orbán Viktort az Európai Tanács üléséről

rtl.hurtl.hu

2023. december 15. 5:56

Olaf Scholz német kancellár az Európai Tanács csütörtöki ülésén azt javasolta a magyar miniszterelnöknek, hogy menjen ki addig a teremből, amíg a többi uniós államfő Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről dönt.

A Politico azt írja, hogy Olaf Scholz német kancellár javaslatára tartózkodott végül Orbán Viktor a csütörtöki brüsszeli szavazástól, amelyen az Európai Tanács 26 államfője Ukrajna és Moldova csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről döntött. A lap cikke szerint nagyjából három órán át folyt és zsákutcába torkollott a tárgyalás, amelyen Orbán Viktor továbbra is azon a korábban sokszor hangoztatott állásponton volt, hogy nem támogatja Ukrajna uniós tagságát.

Ekkor a német kancellár azt javasolta a magyar miniszterelnöknek: 

igyon egy kávét kint.

Olaf Scholz azt mondta, ha Orbán valóban nem hajlandó beleegyezni a bővítési tárgyalások megkezdésébe Kijevvel, fontolja meg, hogy rövid időre elhagyja a termet. Scholz mindezt az uniós kerekasztalnál ülők előtt mondta.

Ez lehetővé tenné a többi 26 EU-vezető számára, hogy egyhangúlag jóváhagyja Ukrajna csatlakozási útját – ami az EU szabályai szerint akkor is teljesül, ha egy vezető nincs jelen – Orbán pedig még mindig mondhatja, hogy nem szavazott igennel.

Miután Scholz és Orbán az asztaltól felállva megtárgyalták a kancellár javaslatát, Orbán elhagyta a termet, megnyitva az utat az EU történelmi döntése előtt.

Mindezek után a tanács éjszakába nyúló ülésén Orbán kétszer is vétózott, megakadályozva az Ukrajnának szánt azonnali és hosszú távú uniós támogatásról szóló megállapodást. Erról ebben a cikkünkben számoltunk be bővebben.

Nyitókép: European Union

#Európa#európa tanács#orbán viktor#olaf scholz#ukrajna

Címlapról ajánljuk