Belföld

Orbán Viktor megállapodott a magyar zsíros gyapjú kínai exportjáról

rtl.hurtl.hu

2023. december 11. 20:29

Orbán Viktor miniszterelnök tíz megállapodást írt alá Kínával a pekingi Egy út, egy övezet csúcstalálkozóján, ám mostanáig nem derült ki, mik voltak ezek.

Hszi Csin-ping kínai elnök 2013-ban indított el az Egy út, egy övezet programját, amelynek keretében Kína egybillió dollárt tervezett befektetni Ázsiában és Európában. Olaszország volt az egyetlen nagyobb nyugati állam, amely csatlakozott ehhez, ám december elején kiléptek. Orbán Viktor azonban továbbra is kitart a kezdeményezés mellett, amelynek októberi pekingi csúcstalálkozóján személyesen vett részt.


Orbán Pekingből jelentette be, hogy tíz témában kötött megállapodást a kommunista Kínával Magyarország. Azonban a kormány a jelek szerint megfeledkezett arról, hogy beszámoljon ezekről a megállapodásokról, mostanáig nem hozták nyilvánosságra. A részletekkel még adós a kormány, de legalább már az kiderült, hogy milyen elnevezésű megállapodásokat kötött a miniszterelnök Kínával – írja az Economx.

A párbeszédes Szabó Tímea országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére válaszolva Magyar Levente külügyi államtitkár bemutatta, hogy a magyar és kínai miniszterelnök jelenlétében az alábbi megállapodásokat írták alá Pekingben:

  • Kínai-Magyar „Egy út, egy övezet” együttműködés kiemelt projektjeinek listája;
  • Ipari és befektetési együttműködés közös elősegítéséről szóló együttműködési megállapodás;
  • Egyetértési megállapodás a digitális gazdaság területén történő együttműködés erősítéséről;
  • Egyetértési megállapodás a digitális gazdasági fejlesztés területén történő együttműködés erősítéséről;
  • Egyetértési megállapodás a technológiafejlesztés területén történő együttműködésről;
  • Egyetértési megállapodás a zöld és alacsony szén-dioxid-kibocsátású fejlesztési együttműködésről;
  • Jegyzőkönyv zsíros gyapjú Magyarországról a Kínai Népköztársaságba történő importjáról;
  • Oktatási Együttműködési Program a 2023-2026 évekre vonatkozólag;
  • Kínai Népköztársaság Vám Főigazgatósága és Magyarország Nemzeti Adó- ás Vámhivatala között az ellátási lánc összekapcsolhatóságára vonatkozó együttműködés megerősítéséről szóló Egyetértési Megállapodás.

A lap szerint az ellenzéki képviselő megállapodások tárgyára is kíváncsi volt, ám azt már a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) nem ismertette.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Hszi Csin-ping kínai elnök Pekingben 2023. október 17-én. Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Belföld#orbán viktor#egy út egy övezet#kína#peking#oktatás#megállapodás#Hszi Csin-ping

Címlapról ajánljuk