Belföld

Akkora asztalnál tárgyalt Orbán Viktor a kínai elnökkel, hogy még egy virágágyás is befért közéjük

rtl.hurtl.hu

2023. október 17. 8:50

A magyar kormányfő várhatóan összefut Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is.

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt Pekingben kedden, az egyeztetésen magyar részről részt vett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Lantos Csaba energiaügyi miniszter, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, Máté János, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár és Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A magyar miniszterelnök az Egy övezet, egy út kezdeményezés szerdai csúcstalálkozójára érkezett Pekingbe.

A kormányfő a Facebookon azt írta a találkozóról: „Bezárkózás helyett gazdasági együttműködés: ez a magyar modell. A magyar-kínai kapcsolatok megerősítésén dolgozunk. Ez jó Magyarországnak és jó az európai gazdaságnak.”

Orbán Viktor a helyszínen azt mondta az MTI tudósítása szerint, hogy Hszi Csin-ping elnöksége alatt a kínai-magyar kapcsolatok soha nem látott magasságokba emelkedtek, és ez Magyarország számára rendkívül előnyös és hasznos.

Köszönetet mondott vendéglátójának az állandó és töretlen támogatásért, amellyel Hszi Csin-ping a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése mögött állt. A magyar miniszterelnök az Egy övezet, egy út kezdeményezésről azt mondta: „Meggyőződésünk hogy ez olyan kezdeményezés, amely megváltoztatja a világot, megváltoztatja a világgazdaságot, és olyanná alakítja, amely több ember jólétét szolgálja, mint korábban”.

Kiemelte: Kína a jövőben is számíthat arra, hogy az európai politikai vitáktól függetlenül, Magyarország része marad a kezdeményezésnek, és keresi az együttműködést Pekinggel.

A mostani, harmadik csúcstalálkozón több mint 130 ország és számos nemzetközi szervezet vesz részt.

Kína Magyarország kilencedik legjelentősebb kereskedelmi partnere, idén ismét hazánk legnagyobb külföldi közvetlen befektetője.

Akkora asztalnál tárgyalt Orbán Viktor a kínai elnökkel, hogy még egy virágágyás is befért közéjükAkkora asztalnál tárgyalt Orbán Viktor a kínai elnökkel, hogy még egy virágágyás is befért közéjük

Orbán Viktor két napja érkezett meg Pekingbe, ahol akár Vlagyimir Putyinnal is találkozhat majd. Szervezett találkozó egyelőre nincs napirenden, ugyanakkor miután az orosz elnök és a magyar kormányfő ugyanazon a fórumon vesz részt, valamilyen formában biztosan kommunikálni fognak egymással. 

Vlagyimir Putyin egyébként szintén megérkezett már a kínai fővárosba, a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) márciusban kiadott elfogatóparancsa óta ez a második ismert külföldi útja, a hónap elején Kirgizisztánba látogatott.

A pekingi nemzetközi repülőtérre érkező Putyint és kíséretét Vang Ven-tao kínai kereskedelmi miniszter fogadta.

Az orosz média jelentése szerint Putyin kedden részt vesz a fórum hivatalos nyitófogadásán, ahol Hszi Csin-ping kínai elnök lesz a házigazda, és itt megbeszélést folytat majd Vietnam, Thaiföld, Mongólia és Laosz vezetőivel.

A fórum fő meghívottjaként Putyin szerdán Hszi után tart beszédet, és még aznap találkozik a kínai elnökkel egy kétoldalú megbeszélés keretében.

Nyitókép: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#orbán viktor#Hszi Csin-ping#kína#vlagyimir putyin#tárgyalás

Címlapról ajánljuk