Gazdaság

Olaszország kilép a kínai Egy út, egy övezet kezdeményezésből

rtl.hurtl.hu

2023. december 6. 19:26

Orbán Viktor szerint a kezdeményezés megváltoztatja a világot és az emberek jólétét szolgálja, Giorgia Meloni más véleményen van.

Az olasz kormány megerősítette, hogy kiléptetik az országot Kína Egy út, egy övezet kezdeményezéséből – írja a BBC. Giorgia Meloni kormánya értesítette Pekinget, hogy az év végeztével befejezi részvételét a programban.

Olaszország volt az egyetlen nagyobb nyugati állam, amely csatlakozott Hszi Csinping kínai elnök 2013-ban indított programjához, amelynek keretében Kína egybillió dollárt tervezett befektetni Ázsiában és Európában. A projektek közt vasúti- és kikötőfejlesztések is szerepelnek, amelyek célja Kína összekötése Európával és Ázsia más részeivel.

A programot az Egyesült Államok kezdettől fogva bírálta azért, mert szerintük adósságcsapdába kergeti az országokat azzal, hogy fenntarthatatlanul nagy beruházásokat erőltet rájuk, amiket nem tudnak finanszírozni és kénytelenek átadni az infrastruktúrájukat Pekingnek (ahogy ez már meg is történt, például Srí Lankán).

Meloni már korábban jelezte, hogy szerinte súlyos tévedés volt a korábbi kormány részéről csatlakozni a kezdeményezéshez, és szándékában áll kilépni. Kormánya ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy jó viszonyt kívánnak ápolni Kínával.

Olaszország 2019-es csatlakozásakor Hszi Csinping húszmilliárd eurónyi beruházást ígért, aminek csak töredéke valósult meg. Olaszország Kínába irányuló exportja a 2019-es 13 milliárd euróról tavaly csak 16,4 milliárdra emelkedett, míg Kína Olaszországba irányuló exportja 31,7 milliárdról 57,5 milliárdra.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a jelek szerint továbbra is kitart a kezdeményezés mellett, amelynek októberi pekingi csúcstalálkozóján személyesen vett részt.

Meggyőződésünk, hogy ez olyan kezdeményezés, amely megváltoztatja a világot, megváltoztatja a világgazdaságot, és olyanná alakítja, amely több ember jólétét szolgálja, mint korábban

– közölte akkor.

Nyitókép: REUTERS/Zorana Jevtic

#Gazdaság#olaszország#kína#egy út egy övezet#kilépés

Címlapról ajánljuk