Belföld

Népszavazást kezdeményezett az eutanáziáról Karsai Dániel és a Momentum

rtl.hurtl.hu

2023. december 11. 14:08

Az életvégi döntésért küzdő, gyógyíthatatlan beteg Karsai Dániel és a Momentum népszavazást nyújtott be az eutanáziáról.

Népszavazást kezdeményezett az eutanáziáról Karsai Dániel, testvére és a Momentum hétfőn a Nemzeti Választási Irodánál (NVI).

Az ellenzéki párt a Facebook-oldalán közölte: Karsai Dániel alkotmányjogásszal közösen népszavazási kezdeményezést nyújtottak be, hogy „Magyarországon is megadják a gyógyíthatatlan, halálos betegek számára a szabad életvégi döntést, és teret engedjenek az aktív eutanáziának”. A Momentum aláírásgyűjtésbe kezd, a céljuk pedig az, hogy 

az európai parlamenti és önkormányzati választásokkal egy időpontban, június 9-én rendezzék meg a népszavazást, amit azzal indokolnak, hogy így biztosítható lenne a magas részvétel.

A következő két kérdést nyújtották be:

  1. Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyilkosságban közreműkődést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, halálos betegségben szenvednek és állapotukban nem várható javulás?
  2. Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyilkosságban közreműkődést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak?

Bedő Dávid frakcióvezető-helyettes és Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke is részt vett a benyújtás utáni sajtótájékoztatón:


A kormány továbbra is kitart amellett, hogy bár együtt éreznek Karsai Dániellel, de ez nem változtat az álláspontjukon. Gulyás Gergely a kormányinfón úgy fogalmazott, az „eutanázia veszélyes ajtót nyit ki”. Korábban az rtl.hu is megírta, hogy levélben kért bocsánatot Karsai Dánieltől a párt nevében egy eutanáziapárti fideszes, de a nevét az nem vállalta. Az egyházi vezetők közül pedig Fabiny Tamás evangélikus püspök írt neki együttérző levelet.

Karsai Dániel ügyével a Fókusz is foglalkozott egy hosszú riportban:


Nyitókép: Facebook / Momentum Mozgalom

#Belföld#karsai dániel#eutanázia#népszavazás#referendum#nemzeti választási iroda#momentum

Címlapról ajánljuk