Belföld

A többség Európa-szerte fizetésről fizetésre él, sokan kilátástalannak látják a jövőt

rtl.hurtl.hu

2023. december 5. 12:30

Sokan arra számítanak, hogy az infláció hosszú ideig velünk marad.

A 24.hu közölte az Intrum több mint 10 éve futó Európai Fogyasztói Fizetési Felmérését, amelyből kiderül, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet továbbra is súlyos hatással van a háztartások pénzügyi helyzetére és hogy Európában a legtöbb fogyasztó fizetésről fizetésre él. Emellett a megkérdezettek

  • kilátástalannak látják a jövőt.
  • A fogyasztók alig harmadában él az a meggyőződés, hogy pénzügyi helyzete a következő 12 hónapban javulni fog, míg
  • a többség pedig arra számít, hogy az infláció hosszú ideig velünk fog maradni.

Az adatokból látszik, hogy az európai fogyasztók csaknem fele (49 százalék) azt állítja, hogy az alapvető számlák kifizetése után kevesebb pénze marad, mint egy évvel ezelőtt. A megkérdezettek jó részének alig, vagy egyáltalán nincs megtakarítása amire támaszkodhatna, ha váratlan kiadások merülnek fel a hónap során.

Erős adat, hogy az európai fogyasztók 20 százaléka nem rendelkezik megtakarítással.

De mi a helyzet Magyarországon?

Sokkal súlyosabb, mint Európában, mivel a lakosság 31 százalékának egyáltalán nincs vésztartaléka, ez közel a lakosság harmadára igaz. A magyarok 16 százaléka csak egy havi fizetésre tud támaszkodni váratlan költségek esetén, ráadásul a magyar fogyasztók 21 százaléka túlköltekezik: mégpedig egy hónapban az átlagos havi bevételük 26,1 százalékával.

A munkavállalók átlagos béremelése tavaly és az idei évben magasabb volt, mint a globális pénzügyi válság utáni több éven keresztül, azonban Európa szerte így sem tart lépést az inflációval. Úgy tűnik, hogy sok európai fogyasztó arra kényszerül, hogy megtakarításait a mindennapi pénzügyi terhei fedezésére használja fel, hiszen jövedelmük egyszerűen nem fedezi a kiadásaikat.

A magyar fogyasztók 75 százalékának az alapvető számlák kifizetése után kevesebb költőpénze marad, mint egy évvel ezelőtt. Ennek köszönhető sajnos az is, hogy a magyar válaszadók 33 százaléka késve fizetett be legalább egy számlát az elmúlt évben. A késedelmes fizetésnek sok oka lehet: legtöbben a pénzhiányt és a feledékenységet jelölték meg. A megkérdezettek között a fiatalabb fogyasztók nagyobb valószínűséggel felejtettek el fizetni. Emellett az is megfigyelhető, hogy az X és Y generáció tagjai közül egyre többen kerülnek adósságba.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Belföld#intrum#felmérés#infláció

Címlapról ajánljuk