Belföld

A magyarok több mint kétharmada nem engedheti meg a nyaralást

rtl.hurtl.hu

2024. július 15. 10:28

A megkérdezettek 69 százaléka idén nem tervez legalább egyhetes egybefüggő nyaralást.

A magyarok több mint kétharmada nem megy nyaralni idén, minél idősebb valaki, annál kisebb valószínűséggel jut el egy hosszabb utazásra –  írja a Népszava a Publicus Intézettől megrendelt felmérés alapján.

A megkérdezettek 69 százaléka mondta, hogy idén nem tervez legalább egyhetes egybefüggő nyaralást, miközben csak 29 százalék nyilatkozott úgy: tervez vagy már volt is nyaralni valahol. Ez a 18–25 éves korosztályban a legvalószínűbb: körükben 45 százalék utazik valahova legalább 7 napra, a 60 évnél idősebbeknek viszont mindössze 15 százaléka.

Míg az érettségivel és diplomával rendelkezők az átlagnál nagyobb arányban jutnak el nyaralni (36, illetve 35 százalék), a legfeljebb nyolc általánost végzettek (19 százalék) jóval kevesebben.

Azok körében, akik mennek nyaralni idén nyáron, 55 százalék egy, 29 százalék kettő, 8 százalék három, 5 százalék pedig még ennél is több utazást tervez, és átlagosan 11 napot töltenek pihenéssel. 

43 százalék Magyarországon belül nyaral, 29 százalék viszont inkább külföldet választja, további 25 százalék viszont belföldön és egy másik országban is kiélvezi a nyári szezon adta lehetőségeket. 

A legtöbben a Tisza Párt szavazóinak körében vannak, akik külföldre és belföldre is eljutnak (41 százalék), ez a többi ellenzéki szavazó körében 11, a Fidesz–KDNP hívei között 17 százalék, míg a pártnélkülieknél 25 százalék.

A nyaralást tervezők 17 százaléka legfeljebb 100 ezer forintot költ nyaralásra, 24 százalék 100-300 ezer forintból próbálja kihozni a pihenést. 18 százalék 300 és 500 ezer forint közötti összeget, 9 százalék 500 ezer és 1 millió forint között tervez költeni, 6 százalék pedig még ennél is többet szán a nyaralásra. 

Ugyanakkor erre a kérdésre a nyaralást tervezők 27 százaléka inkább nem válaszolt.

Mindenesetre 47 százalék azt mondta, nem jelent számára nagy anyagi megterhelést a nyári utazás, 44 százaléknak viszont hónapokon át spórolnia kell, hogy megengedhesse magának, 1 százalék pedig azt mondta: kölcsönre, hitelfelvételre van szüksége hozzá.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

#Belföld#nyaralás#nyár#életszínvonal#felmérés

Címlapról ajánljuk