Belföld

Az egyetemisták közel fele elköltözne Magyarországról, a melegek házasságát 72 százalékuk támogatja

rtl.hurtl.hu

2024. július 13. 21:06

„Rekord közeli" eredményeket mutat a külföldi élettel kapcsolatban egy magyar egyetemi hallgatók között készített felmérés. 

A magyar egyetemisták 45 százaléka tudja elképzelni, hogy tartósan Magyarországon kívül telepedjen le – derült ki az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatásból, aminek gyorsjelentését szombaton az EFOTT fesztiválon mutatták be. 

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében idézik Szabó Andreát, a HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének intézetigazgatóját, aki elmondta, a kutatás a külföldi élettel kapcsolatos megfontolások terén „rekord közeli” eredményeket mutat.

A kutatásban mérték a magyar egyetemisták közéleti-politikai attitűdjét is, ami azt mutatta, hogy jelentősen nőtt az egyetemi hallgatók politikai részvétele az elmúlt öt évben. A kutatás megállapította: a magyar egyetemisták többet beszélgetnek közéleti kérdésekről, politikáról otthon családi körben, valamint barátaikkal, ismerőseikkel, mint korábban bármikor.

Oross Dániel, az intézet tudományos főmunkatársa szerint a hallgatók politikai részvételében jelentős növekedés látható: míg 2019-ben a hallgatók 43 százalékának nem volt semmilyen részvétele, 2024-re ez az arány 30 százalékra csökkent. Érdemi az emelkedés a tiltakozó petíciók, a pénzadományozás, a tüntetés és a bojkott esetében. A 2024-es aktivizmus a 2010-es évek elején mérthez hasonlatos - ismertette.

A felmérés a hallgatók értékpreferenciáit is vizsgálta. Az azonos neműek házasságát a hallgatók 72 százaléka támogatja, a konzervatív anya-apa szerepfelfogást ugyanakkor csak 6 százalékuk.

Nyitókép: A Milton Friedman Egyetem tanévnyitója Budapesten 2023. augusztus 31-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

 

#Belföld#egyetemisták#felmérés#kutatás

Címlapról ajánljuk