Belföld

„Naponta imádkozom Önért" – levelet írt Fabiny Tamás püspök Karsai Dánielnek

rtl.hurtl.hu

2023. december 4. 11:45

A püspök örül, hogy a méltó halálhoz való jogért küzdő alkotmányjogásznak sikerült párbeszédet indítania.

„Az életvégi döntések kérdése nem fekete-fehér. Abból a szempontból sem, hogy, úgymond, vallásos emberek ellenzik, nem vallásos emberek támogatják. Ennek szép példája Fabiny Tamás Evangélikus Püspök Úr nekem írt levele” – írja Karsai Dániel friss Facebook-posztjában.

Mint arról beszámoltunk, az ALS nevű halálos és gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségben szenvedő alkotmányjogász két hónappal ezelőtt állt a nyilvánosság elé azzal, hogy az életvégi döntés jogáért pert indít a magyar állam ellen.

Mint írtuk, Karsai Dániel múlt csütörtökön személyesen ment be a Parlamentbe, hogy találkozzon a kormány és a kormánypártok képviselőivel. A méltó halálhoz való jogért küzdő alkotmányjogásznak azonban nem sikerült érdemben kormánypárti politikusokkal személyesen beszélnie.  

Karsai Dániel múlt kedden felszólalt az Emberi Jogok Európai Bíróságának tárgyalásán Strasbourgban. A gyógyíthatatlan beteg alkotmányjogász azért fordult a testülethez, hogy maga dönthessen halála módjáról és időpontjáról. A magyar kormány képviselői Karsai Dániel kezdeményezésének elvetése mellett érveltek.


Friss posztjában Karsai szó szerint közli Fabiny Tamás evangélikus püspök neki írt levelét.

„Az elmúlt hetekben módom volt figyelemmel kísérni megszólalásait az emberi méltóság érdekében. Szeretném biztosítani elismerésemről és támogatásomról. Ilyenkor érzi az ember, hogy azok az - akár teológiai - elméletek, amelyeket korábban meggyőződéssel vallott, elhalványulnak. Az eutanáziával kapcsolatos nagyon összetett kérdésben személyesen sok a bizonytalanság bennem, de az Ön tevékenységének megismerése segít abban, hogy korábbi véleményemen változtassak. Ezt szeretném Önnek megköszönni” – kezdi levelét Fabiny.

A püspök örömének adott hangot, hogy Karsainak „az elmúlt hetekben sikerült ebben a fájdalmasan megosztott, gyakran gyűlölködő társadalomban egy olyan párbeszédet elindítania, amelyben többnyire észérvek és emberi szempontok ütköznek egymással, és amelyben hosszú idő után mintha újra értelmes vitákat lehet folytatni.”

Naponta imádkozom Önért. Nemcsak azért, hogy egyszer majd lelkileg felkészülten tudjon elmenni, hanem azért is, hogy lássa annak az életnek az értelmét, amelyet negyvenegynéhány éve kapott, és annak a küzdelemnek az eredményét, amelyet tavaly augusztus óta vállalt magára

– írja Fabiny.

Majd így zárja sorait:

„Kívánom, hogy az a mosoly, amelyet kiváló strasbourgi beszédében említett, a halál órájában (de már azt megelőzően is) valóban ott legyen majd az arcán. Ismeretlenül is tisztelettel és szeretettel köszöntöm: Fabiny Tamás”


Nyitókép: RTL

#Belföld#karsai dániel#fabiny tamás#püspök#életvégi döntés#eutanázia#Híradó

Címlapról ajánljuk