Belföld

Elindultak a BKV ünnepi fényjáratai, idén újdonsággal várják az utazókat

rtl.hurtl.hu

2023. december 1. 19:41

Már közlekednek a BKV fényvillamosai, idén először két busz is ünnepi kivilágítást kapott.

Egy év kényszerszünet után péntek késő délután elindultak a BKV ünnepi fényvillamosai és fénybuszai a Hungária kocsiszínből. A fényflotta kilenc feldíszített járműből áll, január 7-ig lehet közlekedni az ünnepi járatokon – közölte a BKV.

Nem is akárhogyan, hiszen most újdonsággal tért vissza a BKV ünnepi fényflottája: idén először két busz is ünnepi fénybe öltözött. „A „zászlóshajó”, a 2009 óta közlekedő klasszikus Fényvillamos, a Ganz UV mellett 2023-ban már nyolc jármű kapott ünnepi díszkivilágítást” – áll a társaság közleményében. A hat fényvillamost és a két fénybuszt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója indította útjára.

A 60-as villamosként üzemelő, másfél évszázados múltra visszatekintő, feldíszített ünnepi Fogaskerekű – a vágányzár után – december 10-én indul majd.

A BKV tájékoztatása szerint a járműveket több mint százan díszítették az elmúlt hetekben a kocsiszínekben és a buszgarázsban. Az ünnepi dísz fő alkotóelemei a kültéri LED-szalagok, füzérek és hálók összesen több mint 5 kilométer hosszúak és több mint 140 ezer energiatakarékos LED munkálkodik bennük. Ám nem minden a külső: 

több jármű belső terét is feldíszítették.

Elindultak a BKV ünnepi fényjáratai, idén újdonsággal várják az utazókat
Fotó: BKV Zrt.

A hagyományos Fényvillamos mennyezetén a LED háló mellett 150 darab horgolt dísz is található, amelyeket a BKV egyik utasa ajánlott fel az idén 150 éves Budapest tiszteletére. A matricák mellé kültéri, vízmentes LED-szalag került egy szóló és egy csuklós Mercedes-Benz Conecto autóbuszra. A fényflotta a BKV közleménye szerint szinte az egész várost behálózza, a menetrendet ide kattintva lehet megtekinteni. A fényjárműveken normál díjszabással, érvényes menetjeggyel lehet utazni.

Nyitókép: BKV Zrt.

#Belföld#budapest150#bkv#villamos#busz#ünnep#karácsony#kivilágítás

Címlapról ajánljuk