Belföld

Kikben bíznak még mindig a magyarok, és kikben nem?

rtl.hurtl.hu

2023. november 30. 9:37

A politikus és az újságíró itthon nem épp megbízhatónak tartott szakma.

A szakmák legtöbbjében a nemzetközi átlagnál rendszerint kevésbé bíznak a magyarok, ami azt jelenti, hogy sok esetben kirívóan szkeptikusabbak vagyunk az átlagnál – írta a hvg360 az Ipsos által elkészített közvélemény-kutatásra hivatkozva 

Az is kiderült, hogy Magyarország a harmadik legbizalmatlanabb abban a globális bizalmiindex-felmérésben, amelyet 31 országban végeztek el.

Az adatokból kiderült, hogy a magyaroknál csak Argentínában és Peruban bizalmatlanabbak az emberek. A kutatásból látszik, hogy a magyarok egyötöde „úgy általában” nem bízik semmilyen szakma képviselőjében.

  • Magyarországon az emberek a legjobban a tudósokban és a tanárokban bíznak, valamint a fegyveres erőkben és úgy egyáltalán az átlagemberekben.
  • Akikben a magyarok a legkevésbé bíznak, azok a politikusok és a kormánytisztviselők, a grafikonon látszik, hogy a bizalmatlansági érték jóval a nemzetközi átlag fölött van. De az újságírókban is jóval kevésbé bíznak a magyarok, mint más nemzetek képviselői.

Érdekes adat, hogy világszinten az emberek az orvosokban bíznak a legjobban, de a magyar megkérdezettek az orvosokat csak a harmadik legmegbízhatóbb helyre sorolták. Az is látszik, hogy a magyarok a hirdetési szakemberekkel, a gazdasági vezetőkkel és a bankárokkal is bizalmatlanok.

A teljes listát itt nézhetik meg.

 

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

#Belföld#magyarok#szakma#bizalom#orvos#politikus

Címlapról ajánljuk