Belföld

A Fidesz és a Mi Hazánk szavazói ellenzik leginkább az eutanáziát

rtl.hurtl.hu

2023. november 26. 16:58

Míg az ellenzéki szavazók nagy része támogatja az aktív eutanázia engedélyezését, addig a Fidesz és a Mi Hazánk tábora nagyrészt ellenzi.

Míg a Fidesz-KDNP és a Mi Hazánk szavazóinak többsége elzárkózik az aktív eutanázia engedélyezésétől, a nagyobb ellenzéki pártok szavazói és a párt nélküliek inkább támogatnák azt – írja a 24.hu az IDEA Intézet közvélemény-kutatását ismertetve.

A felmérés szerint a Fidesz-KDNP szavazóinak csak harmada, a Mi Hazánk támogatóinak pedig csak bő egynegyede támogatná az aktív eutanáziát. Eközben az ellenzéki pártok szavazóinak döntő többségéről elmondható ez (DK: 81 százalék, Momentum: 84 százalék, MKKP: 85 százalék).

Az IDEA felmérése szerint a felnőttek többsége inkább, vagy teljes mértékben egyetértene azzal, ha az aktív eutanáziát is engedélyeznék az országban, igaz, az aktív eutanázia támogatottsága (62 százalék) alacsonyabb, mint a passzív eutanáziáé (69 százalék).

A kutatásból az is kiderült, hogy a nők (69 százalék) sokkal inkább támogatnák az aktív eutanáziát, mint a férfiak (53 százalék).

Több felmérés is készült már a kérdésben. A Medián szerint a magyarok több mint kétharmada támogatná az eutanázia valamilyen formáját. Ennél is nagyobb támogatottságot mért nemrég egy másik cég: az Opinio felmérése szerint a magyarok négyötöde, 79 százaléka támogatná az eutanáziát. 

Az országban azért vált aktuális témává a kérdés, mert Karsai Dániel gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán pert indított azért, hogy méltósággal fejezhesse be az életét. Karsai és a kormány között ellentét alakult ki, a kormány ugyanis arra kérte a bíróságot, hogy utasítsa el a kérést.

A legutóbbi hírek szerint újabb három beadvánnyal fordultak az Emberi Jogok Európai Bíróságához magyar magánszemélyek az eutanázia lehetőségének megteremtéséért. Karsai Dániel és a hozzá hasonló betegséggel küzdők mellett László Róbert politikai elemző is a bírósághoz fordult, azt mondta, azért, mert bárki kerülhet olyan helyzetbe, amikor már csak egy kérése van: ne hagyják szenvedni. 

A halálos és gyógyíthatatlan ALS nevű idegrendszeri betegségben szenvedő jogász, Karsai Dániel pere hétfőn kezdődik Strasbourgban. 


Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Belföld#idea intézet#közvélemény-kutatás#aktív eutanázia#karsai dániel

Címlapról ajánljuk