Belföld

Medián: A magyarok több mint kétharmada támogatná az eutanázia valamilyen formáját

rtl.hurtl.hu

2023. november 22. 12:31

A Medián friss felméréséből derül ki mindez.

A Medián hvg.hu által publikált felmérése szerint a magyarok több mint kétharmada támogatná az eutanázia valamilyen formáját.

Az országban azért vált aktuális témává a kérdés, mert Karsai Dániel gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán pert indított azért, hogy méltósággal fejezhesse be az életét. Karsai és a kormány között ellentét alakult ki, a kormány ugyanis arra kérte a bíróságot, hogy utasítsa el a kérést.

A Medián által megkérdezettek 46 százaléka hallott Karsai ügyéről, közülük 82 százalék gondolta azt, hogy „a gyógyíthatatlan betegek szabadon dönthessenek az életük befejezéséről”. A Medián egy 10 évvel ezelőtt készített kutatás eredményeit felhasználta. Ebből kiderült, hogy 2013 óta jelentősen nőtt az eutanázia támogatottsága Magyarországon.

10 éve még csak az emberek 30 százaléka támogatta az eutanáziát, ma már 47 százalék ez az arány. A passzív eutanáziát viszont kevesebben támogatják, igaz nem jelentősen kevesebben: tíz éve 22 százalék tartotta elfogadhatónak, idén 19 százalék. A passzív eutanázia egyébként azt jelenti, hogy az orvosok lekapcsolják a beteget a gépekről. A bármilyen eutanázia teljes elutasítása viszont jelentősen csökkent: 38 százalékról 21-re.

Az eutanáziát többnyire a nem vallásosok támogatják, közülük 67 százalék támogatta az aktívat is, 17 viszont csak a passzívat. A vallásosok közül 18 százalék támogatná az aktív eutanáziát, 15 százalék viszont a passzívat kizárólag.

A kormánypártra szavazók közül 38 százalék támogatná az aktív eutanáziát, 16 százalékuk csak a passzívat és 30 százalékuk viszont teljes elutasítja az eutanázia lehetőségét. A nem kormánypárti szavazók 59 százaléka támogatná az eutanáziát, 19 százalék csak a passzívat, 12 pedig egyáltalán nem támogatná egyiket sem.

Ennél is nagyobb támogatottságot mért nemrég egy másik cég: az Opinio felmérése szerint a magyarok négyötöde, 79 százaléka támogatná az eutanáziát. 

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Belföld#eutanázia#karsai dániel#Medián#felmérés#közvéleménykutatás

Címlapról ajánljuk