Belföld

A munkásszállókon is lehetne cigarettát árulni Lázár János javaslata szerint

rtl.hurtl.hu

2023. november 21. 22:06

A módosítás azt feltételezi, hogy a közeljövőben hatalmas – négyezer fős vagy nagyobb – munkásszállók vagy konténervárosok lesznek Magyarországon

A trafiktörvény egy terjedelmes módosítását nyújtotta be a parlamentnek kedd este Lázár János, de nem a kormány nevében, hanem fideszes képviselőként – szúrta ki a 444.hu. A javaslat egyebek mellett arról rendelkezik, hogy ott is lehessen dohányterméket árulni, ahol „egy építési beruházás megvalósítása érdekében egyszerre legalább négyezer munkavállalót” szállásolnak el. Az indoklás szerint ezzel csökkenthető lenne a feketepiaci kereskedelem.

A módosítás azt feltételezi, hogy a közeljövőben hatalmas – négyezer fős vagy nagyobb – munkásszállók vagy konténervárosok lesznek Magyarországon. 

Ilyenekre valószínűleg a nagy akkumulátorgyár-beruházások mellett lehet szükség, hogy ott tudják elhelyezni a nagyszámú, külföldi munkást.

Lázár javaslata emellett arról rendelkezik, hogy nem indulhat trafikkoncessziós pályázaton az, akit tíz éven belül megbírságoltak azért, mert kiskorúaknak adott el dohányárut. A miniszter keddi meghallgatása után az RTL-nek mondta: 

Nagyon kemény szigorítást tervezek, sokan támadják az elképzeléseimet. Szerintem azoktól a trafikosoktól, akik kiszolgálnak 18 év alatti fiatalokat, el kell venni a koncessziós jogot. Ennek próbálok érvényt szerezni, nagy vita van a kormányon belül erről.


Lázár János volt az eredeti, 2012-es trafiktörvény benyújtója is. Ez a jogszabály tiltotta meg, hogy az erre kijelölt „nemzeti dohányboltok” kivételével bárhol cigarettát árusítsanak. Hamarosan kiderült, hogy a trafikok üzemeltetésére kiírt pályázatokat politikai alapon bírálhatták el, fideszes körök, köztük képviselők családtagjai is nyertes helyzetbe kerültek. 


Nyitókép: Bruzák Noémi / MTI

#Belföld#trafik#trafiktörvény#lázár jános#trafikmutyi#konténer#munkásszálló

Címlapról ajánljuk