Belföld

Nem találta jogsértőnek Pálffy István pedofilmentegetését a Médiatanács

rtl.hurtl.hu

2023. október 9. 15:12

A mondatok „nem érték el azt a szintet”, ami „indokolná a hatósági fellépést”. A Hír TV az eset után azonnal menesztette a műsorvezetőt. 

Pálffy István a Hír TV-n elhangzott pedofilmentegetős kijelentései nem ütköznek a médiatörvénybe – írja a Media1.

Mint ismert, Pálffy István augusztusban a Hír TV képernyőjén bukkant fel újra, ám épphogy csak elindult a műsora, arról kezdett el beszélni, hogy „bizonyos türelemmel kétségkívül kell lenni egy olyan betegség felé, iránt, mint a pedofiloké”.

A Hír TV közleményben kért bocsánatot az elhangzottakért, és menesztette a műsorvezetőt. 

A Media1 hiába küldött kérdést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) arról, mi az álláspontjuk a pedofilmentegető adással kapcsolatban, nem kaptak választ. Szalay Dániel, a lap főszerkesztője végül magánszemélyként fordult az NMHH-hoz, és eljárást kezdeményezett annak kiderítésére, hogy nem ütközött-e a médiatörvénybe a pedofíliát, azaz egy súlyos bűncselekményt mentegető ominózus adás. 

Ez egyébként már csak annak fényében is érdekes, hogy a Médiatanács más ügyekben kifejezetten aktív, tavaly tavasszal jogsértőnek találta például az RTL-en sugárzott A család az család-kampányvideót, de vizsgálatot indított akkor is, amikor többen panaszt tettek, hogy a Netflixen elérhető Jurassic World: Krétaköri Tábor című rajzfilmsorozatban két lány három másodpercig csókolja egymást. 

A Media1-nek a hatóság elnöke azt válaszolta, hogy 

a Médiatanács szeptember 19-i ülésén (tehát az ominózus HírTV-s adás után közel egy hónappal) megtárgyalta a HírTV Napi aktuális című műsorszámával kapcsolatos bejelentést, a műsorszámot azonban nem találta jogsértőnek.

„A műsorvezető által megfogalmazott mondatok sértők, megbotránkoztatók lehettek, azonban nem érték el azt a szintet, amely a demokratikus nyilvánosság védelme érdekében indokolná a hatósági fellépést, nem közvetítettek olyan üzenetet, amely szerint egyes személyek, illetve társadalmi csoportok emberi méltósága kevesebbet ér másokénál, illetve azok másodrendűnek minősülnek” – írták, majd hozzátették, hogy a műsorra nem vonatkozik a korhatár-besorolási kötelezettség.

Nyitókép: Hír TV

#Belföld#pálffy istván#pedofil#hír tv#műsorvezető#pedofilok#betegség#türelem#médiatanács#jogsértés

Címlapról ajánljuk