Belföld

Mozdonyokat fog bérelni a MÁV, mert nem tud újakat venni

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 28. 18:44

Egy francia mozdonylízing cégtől fog bérelni mozdonyokat a MÁV, miután Lázár János döntése nyomán nem vásárolhat vonatokat a német Siemenstől.

Annyira rosszul áll mozdonnyal a MÁV-START, hogy kényszerűségből bérelnie kell – írja a Regionalbahn vasúti szaklap alapján a Telex.

Mint arról a Híradó is beszámolt, Lázár János májusban közölte: a korábbi keretszerződés ellenére nem tervezik, hogy a német cégtől vásárolnának mozdonyokat. A közlekedési miniszter azt mondta, mi nem barátkozunk a Siemens-szel.


A Regionalbahn szakportál szerint a mozdonybérlés egyik fő oka, hogy Lázár János lefújta a 115 mozdony beszerzésére kiírt tendert, amit korábban a Siemens nyert meg. A másik pedig, hogy az osztrákok december 10-től csak ETCS Level 2 fedélzeti berendezéssel ellátott mozdonyokat hajlandóak beengedni a keleti vasútvonalukra, ilyennel pedig nem minden magyar mozdony rendelkezik.

Időközben ezt a vasúttársaság is megerősítette, a döntést a folyamatosan növekvő utasforgalom kiszolgálásával indokolták. A közlemény szerint MÁV-VOLÁN-csoport 15 darab kiváló műszaki állapotú, használt ES64 U2 V7 típusú kétáramrendszerű, nagyteljesítményű, ETCS vonatbefolyásoló járműfedélzeti berendezéssel is felszerelt mozdonyt bérel.

A mozdonyok október második felétől közlekednek majd a belföldi Intercity és a Bécsbe közlekedő Eurocity viszonylatokban. A bérbeadó Akiem egy francia mozdonylízing vállalat lesz.

Benne van a pakliban, hogy felforr a hűtővíz a vonatokon, mert a járművek több mint 40 évesek és rossz műszaki állapotban vannak – ezt mondta a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke júliusban a Híradó stábjának. Hodásznál hat ember megsérült a MÁV egyik járatán, amikor a hűtővíztartályból felcsapott a forró víz.


Nyitókép: Siemens ES64 U2 V7 típusú mozdony már a MÁV-START arculatával. Fotó: MÁV

#Belföld#MÁV-Start#Siemens#lázár jános#mozdony#vonat#bérlés

Címlapról ajánljuk