Belföld

Marhavagont vittek a Horthyt méltató Lázár János kastélyához

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 22. 16:19

Modell marhavagont vittek civil aktivisták Lázár János kastélyához. Az akcióval arra reagáltak, hogy nemrégiben a miniszter „kivételes államférfinek” nevezte Horthy Miklóst.

Modellvasúti készletbe tartozó marhavagont vittek civil aktivisták pénteken Lázár János kastélyához, ami Hódmezővásárhely közelében található – vette észre a 444.hu.

Mint írják, az akció mögött Keresztény Zoltán civil aktivista és társa állnak, akik idén nyáron sok hasonló köztéri megmozdulást szerveztek. Egyebek mellett ők fóliázták le röviddel felavatása után a nagybajomi szovjet háborús emlékművet, amelynek rendbetételét a Gazprom támogatta.

Lázár nemrég »kivételes államférfinek« nevezte Horthy Miklóst. Szerintünk viszont, egy kivételes államférfi soha nem engedné meg, hogy honfitársai százezreit, marhavagonokon haláltáborokba vigyék

 – írták az aktivisták a Facebookon.


Horthy Miklós újratemetésének harmincadik évfordulóján Lázár János miniszter beszédet mondott, amikor megnyitotta az új vasúttörténeti kiállítást a kenderesi vasútállomáson. Ebben az egykori kormányzót is méltatta: szerinte „kivételes államfő, igaz magyar hazafi és hős katona” volt. A marhavagonnal erre utaltak a mostani akció szervezői.

A Mazsihisz, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége korábban közleményben reagált Lázár János szavaira. Azt írták, hogy Horthy Miklós kormányzó pozitív vonásainak kiemelése mellett annak elhallgatása, hogy „tömeggyilkosságok közvetlen résztvevőjévé vált és így felelősség terheli a magyarság több mint 6 százalékának elpusztításáért”, a történelem meghamisítását és „a meggyilkolt áldozatok emlékének semmibe vételét” jelenti.

Az amerikai nagykövet is kifejezte aggodalmát „Horthy brutális örökségének rehabilitálása és népszerűsítése miatt”. Nemrégiben pedig Ungváry Krisztián történész is reagált az RTL Híradójának Lázár János kijelentésére.


Nyitókép: Keresztény Zoltán / Facebook

#Belföld#marhavagon#horthy miklós#lázár jános#kastély#civil#aktivisták

Címlapról ajánljuk