David Pressman nagykövet is nekiment Lázár Jánosnak Horthy miattA főrabbi után az amerikai nagykövet is kemény kritikát fogalmazott meg.
Belföld

„Horthy bűnrészes volt a mészárlásban” – David Pressman amerikai nagykövet is nekiment Lázár Jánosnak

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 5. 21:32

A főrabbi után az amerikai nagykövet is kemény kritikát fogalmazott meg.

„Horthy Miklós bűnrészes volt a magyarországi zsidó lakosság lemészárlásában a holokauszt idején.  Az Egyesült Államokat aggasztja, hogy az Orbán-kormány egy magas rangú tisztviselője közreműködik azokban a törekvésekben, amelyek Horthy brutális örökségének rehabilitálására és népszerűsítésére irányulnak” – írta Twitteren David Pressman amerikai nagykövet.

Nem ő az egyetlen, aki kritikát fogalmaz meg azután, hogy Lázár János egy megemlékezésen azzal méltatta Horthy Miklós egykori kormányzót: „kivételes államfő, igaz magyar hazafi és hős katona” volt. Korábban Frölich Róbert, a Mazsihisz országos főrabbija emlékeztette őt a kormányzó szavaira, melyek szerint

  • „Ami a zsidókérdést illeti, én egész életemben antiszemita voltam, zsidókkal sohasem érintkeztem”.
  • „A zsidók fokozatos kikapcsolására vonatkozó további intézkedések folyamatban vannak, s amint meg lesznek teremtve elszállításuk feltételei, ezt végre is fogjuk hajtani”.

Nyitókép: David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete és Katharina von Schnurbein, az antiszemitizmus elleni harc és a zsidó élet támogatásának európai bizottsági koordinátora követ helyez el a zsidó munkaszolgálatosok emlékművénél az Élet menetén a Bethlen Gábor téren a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján, 2023. április 16-án. Fotó: MTI / Kovács Attila

#Belföld#david pressman#lázár jános#horthy miklós#mazsihisz#rabbi

Címlapról ajánljuk