Belföld

„Világosan beszél Horthy Miklós bűnrészességéről a magyar zsidók meggyilkolásában” – újabb reakció érkezett az USA-ból Lázár János szavaira

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 7. 14:58

Amerika szerint a holokauszt nem belpolitikai kérdés.

„Horthy Miklós bűnrészes volt a magyarországi zsidó lakosság lemészárlásában a holokauszt idején. Az Egyesült Államokat aggasztja, hogy az Orbán-kormány egy magas rangú tisztviselője közreműködik azokban a törekvésekben, amelyek Horthy brutális örökségének rehabilitálására és népszerűsítésére irányulnak” – írta Twitteren David Pressman amerikai nagykövet néhány nappal ezelőtt, miután Lázár János egy megemlékezésen azzal méltatta Horthy Miklós egykori kormányzót: 

kivételes államfő, igaz magyar hazafi és hős katona volt.

A Népszava rákérdezett a nagykövetségnél, hogy David Pressman miért tartotta fontosnak, hogy reagáljon Lázár szavaira, és hogy nem lépte-e túl ezzel a reagálással a nagykövet szokásos szerepének határait.

„A holokauszt nem belpolitikai kérdés” – szögezte le a nagykövetség szóvivője, majd a lap figyelmébe ajánlotta Ellen Germainnak, az USA holokausztügyi különmegbízottjának keddi Twitter-bejegyzését is. Ellen Germain ebben Pressman szavaira reagálva azt írta:

„Nagyon fontos, hogy védjük a holokauszt tényeit, még akkor is, ha azok kényelmetlenül érintenek egyes embereket és országokat – talán különösen akkor. A (washingtoni) Holocaust Museum világosan beszél Horthy Miklós bűnrészességéről a magyar zsidók meggyilkolásában.”


Nyitókép: MTI/Mónus Márton

#Belföld#egyesült államok#usa#holokauszt#ellen germain#horthy miklós#különmegbízott#lázár jános#david pressman

Címlapról ajánljuk