Belföld

Szemétdombra viteti a Mol cége a válogatott hulladékból készült fűtőanyagot

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 6. 16:36

„Döcögősen indult a koncesszió, sok helyen lassan indult el a szállítás, emiatt a telephelyeken kellett a hely” – indokolta az egyik szereplő, miért dönthetett így a MOHU.

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-nek az egyik területi vezetője azt kérte az alvállalkozóktól, hogy szállíttassák el a koncessziós rendszer indulása előtt felhalmozódott hulladékot a lerakókba. Olyan készletekről van szó, amelyeket leválogatott, még felhasználásra alkalmas hulladékokból állítottak elő – írta a Szabad Európa.

Azáltal, hogy a Mol leányvállalata arra utasította partnereit, hogy „hulladéklerakóban lerakással ártalmatlanítani szíveskedjék” a hulladékot, 

lényegében kidobja a szemétdombra ezt a már hozzáadott értékkel bíró, alapanyagként hasznosítható terméket.

Pedig a kormány éppen amiatt adta oda egy 35 éves koncessziós szerződésben a Molnak a hazai hulladékgazdálkodás nagy részét, hogy csökkentse a lerakókban elhelyezett hulladék mennyiségét, és növelje az újrafelhasználás útján ártalmatlanított hulladékok arányát.

Mint ismert, a július 1-jén startoló új rendszer lényege, hogy a MOHU koordinálja a hazai hulladékgazdálkodás nagy részét, az eddig önállóan működő cégek a MOHU alvállalkozói – vagy, ahogy maguk a szereplők fogalmaztak –, bérmunkásai lettek.

Nem minden piaci szereplő törődött bele abba, hogy csak a MOHU partnere lehet, ezért sokan nem írtak alá, így az új rendszer eleve kapacitáshiány mellett indult el.

„Döcögősen indult a koncesszió, sok helyen lassan indult el a szállítás, emiatt a telephelyeken kellett a hely” – indokolta az egyik szereplő, miért dönthetett úgy a MOHU, hogy lerakóba szállíttatja a felhalmozott hulladékot. 

Nyitókép: Illusztráció – Sóki Tamás/MTI

#Belföld#szemét#hulladék#mohu#mol

Címlapról ajánljuk