Belföld

Pszichológiai alkalmassági vizsgálathoz kötnék a jogosítványszerzést az autós oktatók

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. augusztus 30. 6:57

Az autósiskolák vezetői szerint pszichológiai vizsga is kellene a jogosítványhoz.

 

Közös munkacsoportot hozna létre a Közlekedési Minisztériummal az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szervezete (AVOSZ) a KRESZ felülvizsgálatáról, mondta Hoffmann Csaba alelnök az InfoRádió Aréna című műsorában. A lépést az indokolná, hogy három év alatt kétszeresére, 167-ről 293-ra nőtt a közúti veszélyeztetés bűncselekményét elkövetők száma.

A kialakult helyzet enyhítése érdekében az AVOSZ pszichológiai vizsgálathoz kötné a jogosítványszerzést.

Sógor Zsolt közlekedési szakjogász szerint a közveszélyes sofőrök általában olyan agresszív emberek, akiknél ez tulajdonságuk csak a járművezetés során jön elő:

Ők aztán büntetőfékeznek, ráhúzzák a másikra a kormányt és egyéb hasonló dolgokat művelnek. Ezekben az eseteknél, ha kiderül, hogy valaki nem alkalmas a járművezetésére, akkor eltiltják.

A szakértők szerint a vezetéstől való eltiltás az előzetes alkalmassági vizsgálattal együtt lenne hatékony.

Rengeteg autóvezető van, aki dugóban ül, és biztos vagyok benne, hogy a dugóban álló autós mellett három-öt perc múlva megjelenik a leállósávban egy nagyteljesítmény autó, amely aztán elszáguld a sor mellett. Aki ezt vezeti, mindenki felett állónak érzi magát. Egy nárcisztikus alkat. Nem szabadna az ilyet beengedni a forgalomba. A pszichológusok ezt meg tudnák szűrni

– mondta Hoffmann Csaba, aki szerint „a balesetek legnagyobb százalékát nem is az ittas vezetők okozzák, hanem ezek a ferde személyiségű emberek”. A KRESZ tananyagba, illetve a KRESZ szabályozásba is beleírhatnának pszichológusok olyan tanítható esettanulmányokat és viselkedési normákat, amelyek arra vonatkoznának, hogy az ilyen helyzetekben hogyan kell helyesen viselkedni.

Például, hogy senki ne húzza rá a kormányt a szabálytalankodóra mert akkor abból biztos baleset lehet. 

A magyar KRESZ felülvizsgálatának társadalmi vitája ősszel kezdődik, írja az Infostart.

Szeptembertől emelkedik a közlekedési bírságok összege, az új büntetési sávokkal is még csak közelítjük az uniós átlagot az RTL Híradó által kérdezett ügyvéd szerint:

#Belföld#kresz#balesetek#pszichológus#alkalmasság

Címlapról ajánljuk