Belföld

Ápolók mondanak fel a szentgotthárdi otthonban, ahol ágyi poloskák lepik el a betegeket

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 11. 7:59

Több ápoló is beadta felmondását abban a szentgotthárdi pszichiátriai betegek otthonában, ahonnan kiszivárgott egy videó, amin ágyi poloskák lepik el az egyik beteget. A következő időszakban újabb dolgozók távozhatnak az áldatlan állapotok miatt, az intézményben kijárási korlátozást vezettek be a poloskahelyzet miatt. 

Több ápoló is felmondott rövid időn belül abban a szentgotthárdi otthonban, ahonnan egy kiszivárgott a videó, amin ágyi poloskák temetnek be tetőtől talpig egy beteget. Hamarosan újabb dolgozók hagyhatják ott az intézményt, ahol a poloskafertőzés miatt már kijárási korlátozás van érvényben – tudta meg az Index.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, nemrégiben kiszivárgott egy igencsak felkavaró videó a szentgotthárdi pszichiátriai betegek otthonából, amin egy mentálisan sérült ápoltat lepnek el az ágyi poloskák. Az Átlátszóhoz eljuttatott megrázó felvétel a Rábaparti Integrált Szociális Intézmény Vas Vármegye épületében készült.


Az oknyomozó portál neve elhallgatását kérő forrása azt állította, hogy 2018 óta ilyen áldatlan állapotok uralkodnak az intézményben, és eddig csak ezt az épületet érintette a fertőzés, de mostanra egy másik épületre is átterjedtek az élősködők. Az intézmény csak annyit közölt, hogy a fertőzés megszüntetése érdekében a fenntartóval közösen megteszik a szükséges intézkedéseket.

A problémáról a betegek nem is tudnak szólni a hozzátartozóiknak, kívülállók csak az udvaron, illetve a látogató és fogadó helyiségben találkozhatnak a betegekkel a koronavus-járvány óta bevezetett látogatási rend miatt.

Az Indexnek nyilatkozó jelenlegi és egykori munkatársak is megerősítették az áldatlan állapotokat. Arról beszéltek, hogy az elmúlt években többször is sor került rovarirtásra, ez azonban csak rövid ideig csillapította a problémát. A lap egyik anonim forrása szerint

már az otthon mindhárom épületében felütötték a fejüket a vérszívó rovarok, az irtások során pedig csupán csak az ágyi poloskákat sikerült elpusztítani, a petéiket nem.

Az otthon dolgozói állítják, lehetőségeikhez mérten próbálják orvosolni a helyzetet, de többek szerint már képtelenek kezelni a problémát házon belül. Többen beadták a felmondásukat az áldatlan állapotok miatt, de a lap információi szerint volt olyan ápoló is, akit a fodrásza arra kért, hogy ne jöjjön be többet az üzletbe, mert ő is fél a fertőzéstől.

A tömeges távozások pedig akár ellátási gondokhoz is vezethetnek. A szentgotthárdi önkormányzat egyik vezetője is nyilatkozott a lapnak, aki szerint jó ideje tudnak a poloskahelyzetről, ám beavatkozni nincs lehetőségük, mert az intézmény nem hozzájuk, hanem az államhoz tartozik. 

Mint írják, már a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a fenntartó, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság is tud a problémáról, de állítólag őket is meglepte, amit a helyszínen tapasztaltak, mert az intézmény azt kommunikálta feléjük, hogy nincs nagy baj.

Nyitókép: Atlatszo / YouTube

#Belföld#ágyi poloska#fertőzés#ápoló#felmondás#szentgotthárd

Címlapról ajánljuk