Belföld

Megrázó videó: ágyi poloskák lepik el a mentálisan sérült beteget a szentgotthárdi otthonban

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 9. 8:59

A kiszivárgott megrázó videó a szentgotthárdi pszichiátriai betegek otthonában készült, és a felvételen az látható, amint a beteget teljesen ellepik a vérszívó rovarok. Az intézmény csak annyit közölt, hogy a fertőzés megszüntetése érdekében a fenntartóval közösen megteszik a szükséges intézkedéseket.

Kiszivárgott egy felkavaró videó a szentgotthárdi pszichiátriai betegek otthonából, amin egy mentálisan sérült ápoltat lepnek el az ágyi poloskák – írja az Átlátszó.

A laphoz eljuttatott megrázó felvétel a Rábaparti Integrált Szociális Intézmény Vas Vármegye épületében készült. A beküldő csak annyit fűzött hozzá: „ez csak egy ágy, a többi ugyanez a szint.” A videó magáért beszél:


„Az intézmény 1952-ben kezdte meg működését a századfordulón épült egykori dohánygyár épületében. Az otthon jelenlegi formáját, kapacitását az egész intézményre kiterjedő rekonstrukció során nyerte el. Az intézmény jelenleg 734 férőhelyes – az ország legnagyobb – krónikus pszichiátriai betegeket gondozó otthona” – olvasható az intézmény honlapján.

A lap neve elhallgatását kérő forrása állítja, 2018 óta ilyen áldatlan állapotok uralkodnak az intézményben, és eddig csak ezt az épületet érintette a fertőzés, de mostanra egy másik épületre is átterjedtek az élősködők. Arról beszélt, hogy az ágyi poloskák fényes nappal is előjönnek, az ápolók pedig próbálnak segíteni, cserélni az ágyneműt, de nincs elég eszközük:

frissen föltesznek egy lepedőt vagy huzatot, fél óra múlva megnézi az ember, körülbelül 50-60 darab rovar jelenik meg körülötte. Hiába van porszívózás, takarítás.

Hozzátette, a problémáról a betegek nem is tudnak szólni a hozzátartozóiknak, kívülállók csak az udvaron, illetve a látogató és fogadó helyiségben találkozhatnak a betegekkel. Az intézmény szűkszavúan reagált a lapnak:

A fertőzés megszüntetése érdekében az intézmény és a fenntartó is megteszi a szükséges intézkedéseket. Az ellátottak látogatása az intézményre vonatkozó látogatási rend szerint biztosított.

Az oknyomozó portál szerint nem ez az első intézmény, ahol megdöbbentő állapotok uralkodnak, korábban a nagymágocsi otthonban is beszámoltak ágyipoloska-fertőzésről. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ugyanakkor – mint kiderült – nem vezet nyilvántartást arról, országszerte hol okoz gondot a vérszívó rovar.

Nyitókép: Atlatszo / YouTube

 

#Belföld#pszichiátriai beteg#szentgotthárd#ágyi poloska#Videó

Címlapról ajánljuk