Belföld

Titkolja a külügyminisztérium, hogy fizetett-e Orbán Viktor pisai magánútjáért

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 2. 7:44

Csak annyit közöltek, hogy minden szabályszerű volt.

Orbán Viktor pisai útját a hivatkozott jogszabályok rendelkezései alapján szervezték meg – vette észre 24.hu Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárának válaszát, amelyet Hadházy Ákos kérdésére adott. 

A független országgyűlési képviselő feltehetően nem kapott kielégítő feleletet, mert ő azt kérdezte,

fizetett-e a kormányfő azért, hogy miatta az Egyiptomból hazatartó honvédségi gép Olaszországba külön kitérőt tett.

Március elsején a kormányfő Kairóból hazafelé nem Budapesten szállt ki, hanem az onnan ezer kilométerre nyugatra lévő Pisában, majd két nap múlva több kép is készült arról, hogy feleségével Firenzében és Velencében sétál. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint a kitérő „alsó hangon 3-4 millió forintba került az adófizetőknek”, ezért feljelentést tett, de az ügyészség azt állapította meg, hogy nem történt hűtlen kezelés.

A kormányfőt már Egyiptomba is elkísérte már egy családtagja, majd a kairói látogatás március 1-jén véget ért. Azaz Orbán Viktor aznap a honvédségi géppel elment Pisába, majd innentől magánúton volt Firenzében és Velencében is.

A külügy azt is titkolja, hogy mikor mennyit költöttek Orbán Viktor utazásaira, és csak ömlesztve közölték az erről szóló adatokat – amiket az rtl.hu kért ki és ismertetett. Kiderült, hogy a teljes összeg is figyelemreméltó: tavaly január óta több mint 500 millió forintot fordítottak a miniszterelnök és kíséretének utazásaira

Július közepén másodszorra sem talált bűncselekményt az ügyészség Orbán Viktor olaszországi repülőútjának ügyében. Megszüntették a nyomozást, amit néhány héttel korábban a bíróság döntésére kellett újraindítaniuk:


Nyitókép: Orbán Viktor kormányfő kiszáll a honvédségi repülőgépből 2021. május 28-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Belföld#orbán viktor#pisa#utazás#Külföld

Címlapról ajánljuk