Belföld

59-89 százalékos kedvezménnyel vehetik meg lakásaikat budavári bérlők

rtl.hurtl.hu

2023. július 28. 6:56

A 2021-ben elfogadott törvény alapján 1100-an vehetik meg bérlakásukat az I. kerületben. A tervezet eredetileg országosan 100 ezer ingatlanra vonatkozott volna, de végül csak a legértékesebb lakásokat adják el jelentős kedvezménnyel. 

Budapest I. kerületének 1400 önkormányzati tulajdonú lakásából 1100 vált megvásárolhatóvá a 2021-es törvénymódosítással, ám a Népszava cikke szerint mindössze négy lakás esetében küldték ki a forgalmi értékre és a vételárra vonatkozó ajánlatot a bérlőknek – derült ki a Népszava cikkéből. 

A négy lakásból kettő esetében fogadták el ezt a bérlők, 

ezen ügyletek most a kormányhivatal jóváhagyására várnak. Az érintett ingatlanok alapterülete 43 és 140 négyzetméter közötti, az ingatlanforgalmi szakértő által megállapított forgalmi értékük négyzetméterenként 800 ezer és 1 millió forint között van.

Az érintett bérlők 59 és 89 százalékos mértékű kedvezmény mellett vásárolhatják meg a lakásokat a módosított lakástörvény rendelkezéseinek megfelelően. 

A lassúság fő oka, hogy a bérlakások csak társasházi ingatlanokként adhatóak el, csakhogy a budavári műemléképületeknek a társasházzá alakítása az 1990-es években lezajlott vagyonátadás óta nem történt meg.

A kerületben több kormányzati potentát szerzett korábban bérlakást. Így például Palkovics László akkori innovációs miniszter, Bayer Zsolt kormánypárti publicista, Rákay Philip, a Fidesz média-tanácsadója, Kuna Tibor korábban kormányközelinek számító üzletember, de jutott bérlemény Lázár János jelenlegi építési miniszter vadásztársának, valamint a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest kitüntető Safari Club elnökének és még sok más önkormányzati és NER-lovagnak és családtagjának is.

Palkovics László lakásügyét az RTL Híradó így mutatta be:


Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Jászai Csaba / MTVA

#Belföld#budai vár#i. kerület#ingatlan#lakás#bérlakás#eladás

Címlapról ajánljuk