Belföld

Románia bekérette a magyar nagykövetet Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde után

rtl.hurtl.hu

2023. július 24. 13:14

Orbán Viktor szerint a román külügy leírta neki, miről ne beszéljen.

 

Románia bekérette a magyar nagykövetet a tusványosi Orbán-beszéd után, közölte Szijjártó Péter hétfőn, egy más ügyben tartott sajtótájékoztatón, írja a hvg.hu.

Mint írják, Szijjártó szerint az ügy előzménye, hogy Románia budapesti nagykövete tíz nappal az Orbán-beszéd előtt a magyar külügyminisztériumban a területi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárnak felolvasott egy „utasítást”, amelyet a román külügyminisztériumtól kapott: „ebben részletezték, mit várnak a magyar miniszterelnöktől, hogy miről és hogyan ne beszéljen” Tusnádfürdőn. Szijjártó elmondta: „ezeket az elvárásokat pontosan idézte miniszterelnök úr a beszéde legelején”.

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor Tusnádfürdőn tartott beszédében azt mondta, a román külügy adott neki egy jegyzéket, amiben leírták, miről ne beszéljen. Például a nemzeti szimbólumokról, a kollektív kisebbségi jogokról és a nem létező romániai közigazgatási területi egységekről. Itt Orbán Viktor elmondta, hogy Erdélyre és Székelyföldre gondolhattak, de „mi sohasem állítottuk, hogy ezek román területi egységek lennének”.

Orbán szerint azt is leírták, hogy miről beszélhet, de ezeket nem szabad rossz színben feltüntetni. Ilyen a migráció, az LMBTQ és a háború, amelyek nyugati értéknek számítanak szerinte. 

Korábban a cseh kormány is visszaszólt Orbánnak, de ők nem adtak hivatalos formát a tiltakozásuknak. A miniszterelnök azt mondta a beszédben, hogy az európai föderalisták támadást intéztek a visegrádi négyek ellen, Csehország pedig átállt hozzájuk a harcban. Petr Fiala cseh miniszterelnök erre azt mondta: „Csehország szuverén állam, kormányom nemzeti érdekeinket védi. Önállóan döntünk arról, mit szorgalmazunk, támogatunk vagy mit akarunk megváltoztatni az Európai Unióban. Orbán máshoz volt szokva, mert Andrej Babis európai politikájában tőle függött.”


A miniszterelnök szombati beszédének legerősebb részleteit ebben a videóban gyűjtöttük össze:


Nyitókép: Orbán Viktor előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

#Belföld#orbán viktor#románia#tusnádfürdő#beszéd#tusványos

Címlapról ajánljuk