Külföld

Csehország kikérte magának Orbán Viktor tusványosi beszédét

rtl.hurtl.hu

2023. július 22. 21:55

A cseh miniszterelnök nem hagyta szó nélkül Orbán Viktor tusványosi beszédét, melyben arról beszélt a magyar miniszterelnök, hogy az európai főderalisták támadást intéztek a visegrádi négyek ellen, Csehország pedig átállt hozzájuk a harcban. 

Orbán Viktor szombaton tartotta meg hagyományos tusványosi beszédét a 32. Bálványosi Nári Szabadegyetem és Diáktáborban, ahol egyebek mellett arról beszélt, hogy azt a fajta politikát, amit Magyarország képvisel, az Egyesült Királyság távozásával komoly csapás érte az Európai Unióban. 

A magyar miniszterelnök szerint a Brexittel megbillent a föderalisták és a szuverenisták közti egyensúly az előbbiek javára. A magyar miniszterelnök állítja, az európai főderalisták támadást intéztek a visegrádi négyek ellen: 

a csehek átálltak, Szlovákia billeg, csak a lengyelek és a magyarok tartanak ki a V4-ből a szuverenisták táborában Orbán szerint.

Orbán szavait nem hagyta szó a cseh kormányfő, aki szombat este a belügyminiszterrel együtt reagált a tusványosi beszédre, amiről az MTI számolt be.

Csehország szuverén állam, kormányom nemzeti érdekeinket védi. Önállóan döntünk arról, mit szorgalmazunk, támogatunk vagy mit akarunk megváltoztatni az Európai Unióban. Orbán máshoz volt szokva, mert Andrej Babis (volt cseh kormányfő, szerk.) európai politikájában tőle függött. Ilyen értelemben frusztrációja érthető

– jelentette ki a Petr Fiala cseh miniszterelnök.

Fiala leszögezte: „az abszurd megbélyegzések biztosan nem járulnak hozzá a közép-európai országok szükséges együttműködéséhez”, helyette kölcsönös tiszteletre volna szükség. Vít Rakusan cseh belügyminiszter sem ment el Orbán kijelentései mellett.

Az egyetlen változás, amelyen Csehország viszonya az Európai Unióhoz keresztülment az az, hogy az opportunizmusról áttértünk a konstruktív, közös értékeken alapuló európai politikára. Egyszerűen már nem az az álláspontunk, hogy adjátok nekünk oda a támogatásainkat, az eszeteket meg hagyjátok meg magatoknak 

– írta a cseh miniszter a Twitteren.

Nyitókép: MTI  /Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

 

#Külföld#orbán viktor#tusványosi beszéd#petr fiala#csehország#reakció

Címlapról ajánljuk