Belföld

Republikon: csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága

rtl.hurtl.hu

2023. július 3. 18:37

A reprezentatív felmérés szerint január óta először csökkent a kormánypártok támogatottsága. A Republikon közvélemény-kutatása szerint erősödött az MKKP és Momentum, a Jobbik stagnált a múlt hónapban, míg a DK és a Mi Hazánk mérséklődött. 

Valamelyest zárult az olló a Fidesz-KDNP és az ellenzéki pártok között júniusban: a pártválasztók körében jelenleg 46-41 százalék az állás a kormánypárt javára, ha a 2022-ben együttműködő hat ellenzéki pártot vesszük figyelembe – derül ki a Republikon legfrissebb közvélemény-kutatásából, amit a Telex ismertetett.

A reprezentatív felmérés szerint január óta először csökkent a kormánypártok támogatottsága: a múlt hónapban a teljes népesség körében egy, a pártválasztók körében két százalékpontot veszítettek, ám érdemes hozzátenni, ez hibahatáron belül van. A kutatásból a következők derültek ki:

  • Még mindig a DK a legerősebb ellenzéki formáció, de a támogatottságuk csökkent, a teljes népesség 12, a pártválasztók 16 százaléka szavazna a pártra.
  • A Momentum egy százalékpontot erősödött, a pártválasztók körében 9 százalék a támogatottsága.
  • A Mi Hazánk támogatottsága változatlanul 5 százalékon áll a teljes népesség körében, a pártválasztók csoportján belül 7 százalékon áll.
  • Az MSZP jelenleg 4 százalékon áll a teljes népesség körében, a pártválasztóknál pedig a parlamenti küszöböt súrolja 5 százalékkal.
  • A Kutyapárt 1-1 százalékponttal erősödött a teljes népesség és a pártválasztók csoportjában is, előbbi kategóriában 5, utóbbi esetében 6 százalékon áll.
  • Az LMP is bejutó helyet érte el júniusban, 5-5 százalékra erősödött mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében.
  • A Párbeszéd a teljes népesség körében és a pártválasztóknál is 2 százalékon áll, miközben a Jobbik az egyetlen párt, ahol semmi nem változott az elmúlt hónapban, hiszen továbbra is a teljes népesség 3, illetve a pártválasztók 4 százaléka szavazna rájuk.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#republikon intézet#közvélemény-kutatás#fidesz-kdnp#dk#momentum#mkkp#mi hazánk#mszp#párbeszéd#jobbik

Címlapról ajánljuk